Terug naar overzicht
± 0 min

Jaarlijks 120.000 ongevallen met letsel door doe-het-zelven

Zelf klussen leidt jaarlijks tot 120 duizend letselgevallen, waarvan er 24 duizend terechtkomen op de Spoedeisende Hulp. Elk jaar overlijden gemiddeld 41 personen aan een klusongeval, meestal door een val van de trap of ladder. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, een organisatie die onveilige situaties wil helpen voorkomen.

Ruim twee derde van de slachtoffers is tussen de 35 en 59 jaar oud. Mannen lopen vaker letsel op dan vrouwen (76% tegenover 24% procent). De letselslachtoffers kampen vooral met letsel aan hand of vingers (52%), hoofdletsel (16%) en letsel aan voet of tenen (8%).
De meeste ongelukken worden volgens VeiligNL veroorzaakt door het gedrag van de klussers. Ze onderschatten de risico's die ze lopen. Denk aan het instabiel plaatsen van een trap, metaal bewerken zonder beschermbril op en snijden met een bot hobbymes waarmee zoveel kracht moet worden gezet, dat je zomaar zou kunnen uitschieten. 'De crux zit 'm vooral in de voorbereiding van een klus stelt VeiligNL. “Mensen willen zo snel mogelijk aan de slag en direct resultaat zien. Ze lezen de gebruiksaanwijzing niet goed of ruimen de werkplek niet op. Maar wie zich goed voorbereidt op een klus, krijgt een beter resultaat en heeft minder kans op letsel.'

Hand- en polsletsel
De medische kosten voor klusslachtoffers bedragen jaarlijks 31 miljoen euro en de kosten door arbeidsverzuim zijn bijna net zo hoog, stelt VeiligheidNL. Het Rotterdamse Erasmus MC deed vorig jaar onderzoek naar de maatschappelijke kosten van hand- en polsletsels. Daarbij bleek dat de gevolgen van een klusongeluk vaak groot zijn en dat slachtoffers hier langere tijd last van kunnen ondervinden.

TIPS
Een slechte voorbereiding is de belangrijkste oorzaak van klusongevallen met letsel. Hoe kunt u ongelukken tijdens het doe-het-zelven voorkomen?

7 x veilig klussen
1 Begin uitgerust en voorbereid aan iedere klus
2 Ruim uw werkplek op
3 Ook tijdens het klussen
4 Vermijd losse kleding of accessoires
5 Draag stevige schoenen met antislipzolen om uitglijden te voorkomen
6 Draag beschermingsmiddelen (veiligheidsbril, gehoorbeschermers, masker en handschoenen).
Vervang het gereedschap tijdig (mesjes, zaagjes
7 Werk bij daglicht en zorg desnoods voor een extra lamp.