Terug naar overzicht
± min

3 x weer veilig en zonder letsel naar school

De vakantieperiode voor Noord en Midden-Nederland zit er op. De kinderen gaan weer naar school. Na anderhalve maand minder verkeer en overstekende kinderen, is het voor kind, ouder én bestuurders vaak wennen. 5 tips om ongelukken met letsel te voorkomen.

1. Kind voor of achterop - Zorg voor een veilig kinderzitje
Gaat uw kind met uw mee op de fiets? Zorg dan voor een goed kinderstoeltje, dat voldoet aan de Europese norm en past bij het gewicht van uw kind. Belangrijk is ook het stoeltje op de juiste manier is gemonteerd. Maak de gordel en voetriempjes goed vast als je kind in het stoeltje zit. Voorkom spaakbeknelling, zorg voor goede spaakafscherming; een hardplastic scherm (geen jasbeschermer) dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt bevestigd.

2. Kind fietst zelf naar school – kies voor een veilige fiets en -route
Fietst uw kind (voor het eerst) alleen naar school? Oefen dan eerst de route van huis naar school en andersom. Let op het verkeersinzicht van uw kind voordat uw uw kind zelfstandig laat deelnemen aan het verkeer. Zorg bovendien dat de maat en afstelling van de fiets van uw kind goed is: beide voeten raken tegelijk de grond als het kind op het zadel zit.

3. Met de auto – let op dragen autogordel
Brengt u uw kind met de auto naar school? Zorg dat uw kind altijd goed vast zit in de autogordel en gebruik zo nodig een zitverhoger. Een kind van 1.35 meter tot 1.50 meter past meestal nog niet goed in de autogordel. De zitting is vaak te diep om de knieën goed te buigen en het is belangrijk dat de gordel goed over de heupen en het sleutelbeen loopt. Tip bij het in- en uitspappen: Let er op dat uw kind altijd aan stoepzijde in en uit de auto stapt, en dus nooit aan de straatkant.

Bron: veiligheid.nl