Terug naar overzicht
± min

35 procent minder kans op hoofdletsel door dragen skihelm

De eerste wintersporters zijn alweer volop aan het skiën. De sneeuwcondities zijn dit jaar niet optimaal. In veel gebieden draaien de sneeuwcanonnen overuren. Slechte sneeuw, betekent oppassen geblazen. Het dragen van een helm is cruciaal. Het helpt ernstig hoofdletsel tijdens het wintersporten voorkomen.

VeiligheidNL en de Nederlandse Skiverenging (NSkiV) zijn eerder dit jaar begonnen met voorlichting. De Kop van Jut is een oudhollands spel dat door VeiligheidNL samen met de NSkiV is omgetoverd tot een winterse versie. Zo laten ze zien wat voor impact een val kan hebben, en dat een helm geen overbodige luxe is. De Kop van Jut is onderdeel van de campagne ‘Gebruik je kop, Helm op. De campagne attendeert skiërs en snowboarders erop dat ze altijd een helm moeten dragen om de kans op ernstig hoofdletsel te verminderen.

5 procent van de slachtoffers heeft hoofdletsel
Een hoofdblessure blijft een veel voorkomende blessure bij wintersporten. Het dragen van een helm vermindert de kans op hoofdletsel met maar liefst 35 procent. In 2013 werden in Nederland circa 2.000 wintersporters in ziekenhuizen behandeld voor een blessure door skiën of snowboarden. Hiervan kampt zo'n 5 procent van de slachtoffers met hoofdletsel. Daarnaast worden er nog veel andere vormen van letsel in het buitenland behandeld.

Hoofdletsel Sport app
Snel inschatten hoe ernstig het hoofdletsel is? Met de Hoofdletsel Sport app van o.a. VeiligheidNL kunnen (winter)sporters snel inschatten of het verantwoord is om iemand door te laten sporten en of dat het nodig is om medische hulp in te schakelen. De app is gratis te downloaden in de App Store en in Google Play.

Heeft u vragen over opgelopen letsel in het buitenland? U kunt kosteloos onze letselschade specialisten raadplegen via het gratis telefoonnummer van onze letselhelpdesk: 0800 – 0112.