Terug naar overzicht
± min

36 doden en 76 zwaargewonden door ongevallen op Nederlandse vaarwegen

Sinds 2008 zijn op de Nederlandse vaarwegen 195 schepen gezonken en raakten 264 vaartuigen in brand. Bij de scheepsongelukken vielen 36 doden en liepen 76 mensen ernstig letsel op.

Duizend scheepsongevallen per jaar

Jaarlijks vinden op de Nederlandse vaarwegen bijna duizend scheepsongelukken plaats. Dat komt neer op zo'n drie ongelukken per dag, al dan niet met letselschade. Van 2008 tot en met 2014 kwamen schepen in Nederland zo'n 6.875 keer in de problemen. Dit blijkt uit gegevens die NU.nl via Localfocus van Rijkswaterstaat heeft ontvangen. De cijfers betreffen geregistreerde ongelukken. Kleine(re) ongevallen met met letselschade zijn mogelijk niet meegenomen in deze cijfers.

Maas bij Rotterdam gevaarlijkste gebied

In de afgelopen 8 jaar zonken195 schepen en 264 vaartuigen raakten in brand. Daarbij kwamen 36 mensen om het leven en liepen 76 slachtoffers ernstige letselschade op. Het gevaarlijkste gebied is de Maas bij Rotterdam. Daar vielen sinds 2008 vier dodelijke slachtoffers. Op het IJsselmeer vielen in dezelfde periode twee dodelijke slachtoffers en ook op de Vinkeveense Plassen moesten twee mensen een scheepsongeval met de dood bekopen. Op rivier de Waal, in de scherpe bocht bij Nijmegen, raken schepen met wekelijks een ongeval (431 keer sinds 2008) het vaakst in de problemen.

Aansprakelijkheid voor letselschade aan boord

Naast aansprakelijkheid voor schade aan derden als gevolg van aanvaring, loopt de scheepvaartondernemer het risico aansprakelijk gesteld te worden voor letselschade aan boord.

Hebt u onverhoopt letselschade tijdens het werk aan boord van een ship opgelopen? En wilt u uw werkgever of scheepvaartondernemer aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: bel gratis 0880 112 129.