Terug naar overzicht
± min

Grote steden willen letselschade door vuurwerk beperken met kortere afsteekperiode

Er zou met oud en nieuw alleen nog vuurwerk afgestoken moeten worden tussen 11 uur oudejaarsavond en 1 uur nieuwjaarsochtend, om letselschade en overlast te verminderen. Dat stellen de burgemeesters van de vier grote steden voor.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht stappen af van het idee om het afsteken van vuurwerk door burgers te verbieden en te vervangen door een grote vuurwerkshow van de gemeente. “Het zelf afsteken van vuurwerk is een traditie die te diep geworteld is in de Nederlandse samenleving.”
De burgemeesters hebben hun plannen voor de jaarwisseling duidelijk gemaakt in een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Het doel is om oudejaarsdag een normale dag te laten worden, waarop iemand gewoon zijn werk kan doen, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om letselschade op te lopen. Het idee van één centrale vuurwerkshow wint overigens wel terrein, menen de bestuurders.

Kortere verkoopperiode
Ook moet de periode dat er vuurwerk mag worden verkocht korter worden. “Afhankelijk van wanneer het weekeinde valt, start de verkoop dan op 30 december om 12.00 uur,” aldus de burgemeesters. Hierdoor zouden minder mensen in de verleiding komen om te vroeg vuurwerk af te steken.
Uiteraard zal het moeilijk worden om ervoor te zorgen dat mensen zich aan deze regels gaan houden, dat beseffen de burgemeesters. Daarom moeten politie, justitie, gemeenten en andere instanties er bovenop zitten, onder meer om tegen te gaan dat mensen niet meer illegaal vuurwerk gaan kopen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren volgt de zaak met grote belangstelling: “Wij zeggen al langer: gemeenten moeten meer bevoegdheden krijgen om te zorgen voor een veilige en prettige jaarwisseling. Ik kan me goed voorstellen dat het beperken van de tijden dat vuurwerk mag worden afgestoken in de grote steden bijdraagt aan een prettiger en mooier feest.” Een feest met minder letselschade-slachtoffers.