Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

4 oorzaken en tips bij letselschade door verkeersonveiligheid bij scholen

1 op de 10 scholen heeft behoefte aan een verkeersbrigade om verkeersongevallen met letselschade te voorkomen. Dit is één van de vier conclusies naar aanleiding van recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder 2.311 basisscholen in Nederland.

Maar liefst 83% van deze basisscholen geeft aan dat er factoren zijn die de verkeersveiligheid in de omgeving van de school negatief kunnen beïnvloeden. Voor Veilig Verkeer Nederland die het onderzoek liet uitvoeren door TNS NIPO, zijn de uitkomsten aanleiding om extra aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid op de school-thuisroute. Het onderzoek wijst verder uit dat veel gevaarlijke situaties en ongevallen met letselschade ontstaan door drukte bij het brengen en halen van kinderen. Het kan er soms chaotisch aan toe gaan bij basisscholen. 4 oorzaken en tips:

#1 Drukte 58%
Bij 58% van de scholen ontstaan er gevaarlijke situaties door drukte tijdens het brengen en halen van kinderen.
Tip: Een deel van de oplossing ligt in het verminderen van het autoverkeer: ga dus zoveel mogelijk te voet en met de fiets naar school. Maar dan moet het wél veilig zijn.

#2 Parkeerproblemen 41%
Bij 41% spelen er parkeerproblemen.
Tip: vermijd de auto en ga zoveel mogelijk lopend naar school.

#3 Gevaarlijke oversteekplaatsen 32%

Bij 32% van de scholen zijn er gevaarlijke oversteekplaatsen op de school-thuisroute.
Tip: Komende weken voert Veilig Verkeer Nederland de campagne ‘Help ze oversteken’. Ouders die zich zorgen maken over een oversteekplaats op de route naar school kunnen samen met de school het initiatief nemen voor het oprichten van een verkeersbrigade. Veilig Verkeer Nederland biedt daarbij ondersteuning. Iedereen die er over denkt om een verkeersbrigade te starten of zelf brigadier te worden, kan terecht op de website helpzeoversteken.nl.

#4 Behoefte aan verkeersbrigade 10%

Van de scholen waar nu nog geen verkeersbrigade is, geeft 10% aan dat er wel behoefte is aan een verkeersbrigade die helpt om kinderen veilig te laten oversteken op weg naar school, vooral vanwege het vele autoverkeer en vanwege het feit dat er weinig rekening wordt gehouden met voetgangers.
Tip: Ouders/scholen kunnen het gratis Vliegende start-boekje bestellen, met tips en adviezen voor het oprichten van een verkeersbrigade. De scholen die in het onderzoek hebben aangegeven dat er behoefte is aan een verkeersbrigade, worden persoonlijk benaderd en op weg geholpen bij het starten van een brigade.