Terug naar overzicht
± min

5 vragen (en antwoorden) over letselschade tijdens wintersport

Ski- en snowboardongevallen komen veelvuldig voor. En vaak zijn slachtoffers zelf de oorzaak van (ernstig) letsel. Maar wat als iemand anders het letsel heeft veroorzaakt? 5 vragen over letselschade tijdens wintersport.

De eerste gipsvlucht uit Oostenrijk met 11 geblesseerde wintersporters is geland. Met rug- en hoofdletsel, verstuikte knieën, gebroken schouders, armen, polsen (bij snowboarders) en benen, komen de 11 Nederlanders er relatief goed vanaf. Dit in tegenstelling tot een Oostenrijkse vrouw die een week eerder de piste zwaargewond moest verlaten. Ze eist 38.000 euro schadevergoeding van de aanstichtster: een 6-jarig meisje. Kun je zo’n jong meisje aanklagen? 5 vragen (en antwoorden) over wintersportongevallen en aansprakelijkheid. 

#1 Wie is aansprakelijk: het meisje of het slachtoffer?
Het skiongeval vond plaats op een piste nabij de Zwitserse grens. De vrouw botste bovenop het meisje nadat zij een onverwachte draai maakte. Tijdens het proces verklaarde een onafhankelijke deskundige dat beide partijen schuld dragen omdat zowel het kind als het slachtoffer niet goed hadden opgelet. Volgens haar advocaat zal zij nooit meer kunnen skiën. Begin volgend jaar wordt de uitspraak verwacht in deze zaak.

#2 Kun je een kind wel aanklagen?
Normaliter zijn kinderen niet aan te klagen binnen het burgerlijk recht van Oostenrijk, tenzij zij de gevolgen van hun acties hadden kunnen overzien. De vrouw klaagde eerder al de vader van het meisje en haar skileraar aan, maar in beide gevallen werd de klacht verworpen.

#3 Hoe zwaar weegt het feit of iemand bij een skiongeval en of snowboardongeval de regels van de skipiste in acht heeft genomen?
Die wegen zeker mee. Elke piste, ook indoorpistes, heeft gedragsregels waaraan iedereen zich moet houden. Deze regels zijn opgesteld door de Internationale Ski Federatie. Het zijn regels die van toepassing zijn op bijna alle skipistes. Bij een skiongeval zullen rechters uitgaan van de verkeersregels van de De Fédération Internationale de Ski (FIS).

#4 Worden ook andere omstandigheden meegenomen in het oordeel van de rechter?
Ja. Los van gedragsregels worden omstandigheden die tot het ski ongeluk leidden, meegenomen. Denk aan drukte op de piste of weersomstandigheden.

#5 De vergoeding die bij schade wordt geclaimd, betreft dat materiële of een immateriële vergoeding?
Beide. De materiële vergoeding is een vergoeding voor de extra kosten die iemand moet maken en zonder het ski ongeval niet had gemaakt. Denk aan kosten van huishoudelijke hulp, reiskosten naar een arts of ziekenhuis (als die niet door de verzekering worden vergoed), het bezoeken van een revalidatiecentrum, aanpassingen aan huis, vergoeding voor de kosten omdat iemand (tijdelijk) niet meer kan werken, de kosten voor een langdurig re-integratie traject.
Ook immateriële schade, zoals emotionele en psychische schade als gevolg van het skiongeluk, komt voor vergoeding in aanmerking. Essentieel bij schadevergoeding is dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden. Registreer daarom altijd goed wie verantwoordelijk was voor het ski ongeval of snowboard ongeluk.