Terug naar overzicht
± min

6 feiten over de kankerverwekkende uitstoot van teflonfabriek Chemours

Kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen. Een greep uit de letselschades die teflonfabriek Chemours in Dordrecht kunnen veroorzaken bij werknemers en omwonenden. Chemours ontkent en ook de provincie Zuid-Holland grijpt niet in tegen de kankerverwekkende uitstoot. De 6 feiten op een rij.

Feit 1 GenX bedreigt de gezondheid
Toxicologen hebben het Amerikaanse Chemours (voorheen DuPont) direct opgeroepen om te stoppen met GenX, dat sinds 2012 via de fabrieksschoorstenen op woonwijken van Sliedrecht en Dordrecht neerdaalt. Chemors gebruikt GenX bij de productie van teflon, dat onder meer in anti-aanbaklagen, pizzadozen, flosdraad en computerkabels zit. De teflonfabriek verving met GenX vier jaar geleden PFOA vanwege het gunstiger toxicologisch profiel. Het zou een veilig alternatief zijn voor het kankerverwekkende perfluoroctaanzuur (PFOA, ook wel C8). Volgens toxicologen bedreigt de kankerverwekkende stof, GenX, de gezondheid. Bij laboratoriumtests bij ratten en muizen werden verschillende ziektes geconstateerd, waaronder kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen.

Feit 2 Chemours wast zijn handen in onschuld
De teflonfabriek ontkent dat GenX kankerverwekkend is en stelt dat de resultaten van de laboratoriumtests niets zeggen over de gezondheidsrisico's voor mensen. Chemours stelt dat GenX het lichaam vele malen sneller (uren) verlaat dan PFOA (jaren). Toxicologen beweren dat GenX qua eigenschappen juist bijna identiek is aan PFOA. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt na eigen onderzoek dat het 'aannemelijk' is dat GenX giftig is voor mensen en bovendien slecht afbreekbaar.

Feit 3 De provincie Zuid-Holland grijpt niet in
Ook de provincie Zuid-Holland, verantwoordelijk voor het verstrekken van vergunningen en voor het toezicht op chemische bedrijven, zegt niet in te grijpen bij Chemours omdat GenX nog niet op de Europese lijst met zeer zorgwekkende stoffen staat. Verklaring: Destijds heeft de provincie ook het gebruik van PFOA toegestaan, omdat dit nog niet op de lijst stond. PFOA staat daar inmiddels wel op, maar nu gebruikt Chemours dat niet meer.

Feit 4 PFOA is kankerverwekkend
PFOA kan bij mensen onder meer lever-, teelbal-, nier- en blaaskanker veroorzaken. DuPont/Chemours was daarvan op de hoogte, maar nam tot 2012 geen maatregelen.

Feit 5 In de VS lopen 3.500 rechtszaken rond PFOA
In de VS lopen circa 3.500 rechtszaken van oud-werknemers en omwonenden die zeggen dat ze ziek geworden zijn door de PFOA-uitstoot van DuPont. Het AD ontdekte eerder deze maand dat oud-werknemers van de Dordtse fabriek jaren na hun pensionering nog altijd gevaarlijke PFOA-concentraties in hun bloed hebben.

Feit 6 Justitie onderzoekt ook de lycrafabriek van DuPont
Zeker 33 vrouwelijke werknemers kregen doodgeboren baby's, miskramen, baarmoederhalskanker of kinderen met afwijkingen nadat ze waren blootgesteld aan het oplosmiddel dimethylacetamide (DMAc), zo bleek uit onderzoek van EenVandaag.

Heeft u gezondheidsschade opgelopen tijdens uw werk? En wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112.