Terug naar overzicht
± min

6 vragen en antwoorden over traumatisch hersenletsel

Een val of klap op het hoofd kan leiden tot traumatisch hersenletsel. Dit heeft veel onzichtbare klachten tot gevolg, die onvoldoende worden erkend en behandeld. In december werd een nieuwe zorgstandaard ingevoerd om de zorg te verbeteren. Meer hierover in zes vragen en antwoorden.

Wat is traumatisch hersenletsel?
Traumatisch hersenletsel is een beschadiging van de hersenen door een oorzaak buiten het lichaam. De beschadiging ontstaat bijvoorbeeld door een val of klap op het hoofd of een verkeersongeval. De beschadiging heeft tot gevolg dat hersencellen, bloedvaten en zenuwbanen kapot gaan. Daardoor ontstaat een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een bloeduitstorting.

Wat is het gevolg van hersenletsel?
Licht traumatisch hersenletsel zoals een hersenschudding gaat vaak vanzelf weer over. Maar ernstig traumatisch hersenletsel kan zorgen voor levenslange klachten. Een groot deel van deze klachten zijn onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, vergeetachtigheid, gedragsproblemen, concentratiestoornissen of prikkelgevoeligheid. Door deze klachten is het moeilijk voor mensen om als vanouds functioneren. Het leven voor de patiënt en zijn omgeving is nooit meer hetzelfde als voorheen.

Leestip!
Voorkom hoofd- en hersenletsel: draag een skihelm

Hoeveel mensen hebben hersenletsel?
Dagelijks worstelen 67.000 mensen in Nederland met de gevolgen van traumatisch hersenletsel. Elke dag komen er 129 patiënten op de spoedeisende hulp met traumatisch hersenletsel. Het kan iedereen overkomen. Zoals Isabella, die op haar 13e werd aangereden door een scooter: Het enige wat zij zich kan herinneren van het ongeluk is dat ze aan het fietsen was en iemand heel hard aan kwam rijden. Blijkbaar is ze toen aangereden. Ze hebben haar gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Op dat moment is alles in één klap veranderd en stond haar hele leven op z’n kop. Toen Isabella uit haar coma ontwaakte, kon ze niets meer. Ze moest alles opnieuw leren. Zindelijk worden, lopen, praten… alles. Ze blijft hopen dat ze op een dag alles weer kan wat ze voor het ongeluk ook kon.

Leestip!
Kwart van kinderen kampt met licht tot zwaar hersenletsel na val van trap

Waarom worden mensen niet (goed) genoeg behandeld?
Doordat veel klachten bij hersenletsel onzichtbaar zijn, worden deze onvoldoende herkend en erkend. Daardoor krijgen patiënten vaak geen adequate zorg en behandeling. Laura Rigter, neurowetenschapper en projectleider bij de Hersenstichting, zegt dat er dagelijks schrijnende verhalen binnen komen bij de Hersenstichting over de levenslange gevolgen van hersenletsel. Volgens haar is er te weinig oog voor onzichtbare gevolgen, die blijven vaak ongezien en onbehandeld. Ze pleit voor het tijdig signaleren van hersenletsel om het vastlopen van patiënten te voorkomen.

Leestip!
Hersenletsel bij kinderen vaak onderschat

Wat moet er veranderen?
De zorg moet beter, vindt de Hersenstichting. Het grote zorgaanbod moet beter op elkaar worden afgestemd, zodat patiënten de juiste zorg op het juiste moment vinden en krijgen. Een sterke behoefte aan kwaliteitsafspraken in de zorg voor hersenletselpatiënten, heeft recent geleid tot de totstandkoming van de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel. Dit is één norm waarin helder staat beschreven wat er op het gebied van zorg mag worden verwacht, zowel door de patiënt als door de professional. In december 2017 is de Zorgstandaard geregistreerd door Zorginstituut Nederland: een grote stap.

Wat zal de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel opleveren?
De nieuwe zorgstandaard moet een einde maken aan het doolhof in het zorgveld als het gaat om traumatisch hersenletsel. De implementatie van de Zorgstandaard zal structureel voor verbetering zorgen, door kortere lijnen en heldere afspraken.

Leestip!
Ook een kind met traumatisch hersenletsel moet je blijven volgen

Bron: Hersenstichting

Heeft u (of uw kind) traumatisch hersenletsel opgelopen door een ongeval? En iemand anders is voor deze schade aansprakelijk? Dan hebt u hoogstwaarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Meer informatie? Bel gratis: 0800 – 0112