Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± 1 min

Wie is aansprakelijk bij een ongeval met een paard?

Er zijn steeds meer paarden op de openbare weg. Dat betekent meer (kans) op verkeersongevallen met letselschade door betrokkenheid van een paard. Wie is in dat geval aansprakelijk: de eigenaren van het paard of de getroffen weggebruiker?

Het paard, de ruiter en menner zijn het meest kwetsbaar. 22 procent van de 9.400 ongelukken in de recreatieve paardensport vindt plaats op de openbare weg. Het gaat om 2086 gevallen jaarlijks, en daarvan hebben twee à drie een dodelijke afloop. Ook andere weggebruikers kunnen letselschade oplopen als gevolg van een op hol geslagen paard. De vraag is dan: wie is aansprakelijk bij een ongeval waarbij een of meer paarden betrokken zijn?

1. Wie is aansprakelijk bij ongeval met een paard?

De regels in Nederland zijn helder: doorgaans is de eigenaar van het paard volledig aansprakelijk voor de letselschade die een medeweggebruiker door het ongeval met het paard heeft opgelopen. Maar let op: hierbij zal wel altijd worden gekeken naar de schuldvraag. Wanneer een weggebruiker het paard met opzet heeft laten schrikken (door bijvoorbeeld heel hard te claxonneren), dan kan hem of haar ‘eigen schuld’ worden verweten.

2. Wat zijn de uitzonderingen hierop?

Bij aansprakelijkheid wordt uitgegaan van de eigen energie van het paard en de onberekenbaarheid van deze energie. Wanneer een ongeval wordt veroorzaakt waarbij geen sprake is van de energie van het paard, zal het paard niet aansprakelijk worden gesteld. Een stilstaand paard dat bijvoorbeeld wordt aangereden door een automobilist is gevrijwaard van aansprakelijkheid. De automobilist is aansprakelijk. Daarbij kan de eigenaar van het paard wel schuldig zijn doordat deze gebruik maakte van een weggedeelte waar geen paarden mogen komen.

3. Geldt dat alleen voor de paardensport of ook voor andere dieren?

Dat geldt inderdaad ook voor andere dieren ook: de eigenaar is aansprakelijk voor letsel en schade die het dier veroorzaakt. Wanneer een hond los rondloopt en een auto moet uitwijken waarbij letsel ontstaat, is de eigenaar van de hond aansprakelijk. Anders is het wanneer de eigenaar van het dier kan aantonen dat de automobilist schuld heeft door roekeloos gedrag. Ook wanneer de hond in een losloopgebied loopt waar geen auto's mogen komen, is de automobilist soms aansprakelijk.

4. Wat is het letselschade bedrag bij een ongeval met een paard?

Een weggebruiker die letselschade heeft opgelopen door een ongeval met een paard heeft recht op minimaal 50 procent letselschadevergoeding. Deze letselschadevergoeding is opgebouwd uit verschillende kosten die de weggebruiker als gevolg van het ongeval het het paard moet maken. Denk aan kosten van vervoer naar de dokter, medische kosten die niet vergoed worden, kosten voor oppas en huishouden, gederfde inkomsten bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid.

Let op: Ieder verkeersongeval met een paard is uniek, daarom zullen ook de letselschadebedragen per ongeval waarbij een paard betrokken is verschillend zijn. Bekijk de letselschade richtlijnen voor meer informatie over letselschade en smartengeld voorbeelden.

5. Gratis hulp en advies bij een ongeval?

Wilt u hulp en advies over de aansprakelijkheid of letselschade als gevolg van een ongeluk met een paard? Wij beantwoorden al uw vragen en helpen graag bij het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.