Terug naar overzicht
± min

Aantal letselschade zaken door verkeersongevallen verminderen door het geven van een Vlaai!?

In de provincie Limburg hebben in totaal acht gemeenten de handen in elkaar geslagen om een ludieke actie te bedenken om mensen eerder te belonen dan te bestraffen voor goed gedrag in het verkeer. De actie heeft de naam 'Belonen in het verkeer' gekregen.

Door middel van twee verschillende campagnes worden automobilisten in 30 km-zones acht weken lang gecontroleerd en ter plekke beloond als ze zich aan de juiste snelheid houden. Bij vier wijken verdienen de bewoners van de wijk samen een beloning als de snelheid in de wijk daalt. Bij vier andere wijken verdienen automobilisten een vlaai als ze bij controle niet te hard rijden.

Met de pilots wordt onderzocht in hoeverre het belonen kansen biedt om de gereden snelheden in de wijk te laten dalen. Om het effect in beeld te brengen, worden de snelheden in de wijken en in een aantal controlewijken gemeten. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg heeft een studie laten uitvoeren naar de kansen die belonen in het verkeer biedt om het gewenste gedrag (het houden aan de snelheidslimiet) te bereiken in plaats van het uitdelen van straffen.

Daarnaast wordt gekeken of ook het aantal ongevallen en daarmee het aantal letselschade zaken afneemt. Misschien zouden ook verzekeraars eens moeten nadenkenen over een ludieke actie. Met andere woorden, slachtoffers van letselschade niet uitsluitend en alleen hun daadwerkelijk geleden schade vergoeden, maar hen ook belonen als zij zich extra hebben ingespannen om bijvoorbeeld zo snel mogelijk weer aan het werk te komen of bij noodgedwongen omscholing extra coulant te zijn bij bepaalde schadeposten. Een letselschade slachtoffer zou hierdoor meer centraal komen te staan. Dat zijn immers woorden die ook verzekeraars graag in de mond nemen!