Terug naar overzicht
± min

Airbnb-verhuurders niet verzekerd tegen letselschade huurder

Mensen die hun woning verhuren tijdens de vakantie via websites (Airbnb Wimdu of VRBO) zijn meestal niet verzekerd wanneer hun huurder letselschade oploopt in hun woning. Onverstandig, want als verhuurder ben je aansprakelijk als de huurder letselschade heeft.

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GFK en verzekeringsvergelijkingswebsite Independer. Volgens het onderzoek overweegt 1 op de 10 Nederlandse huishoudens zo’n tijdelijke verhuur. De meerderheid van deze groep zegt daarbij geen passende verzekering te willen afsluiten. Independer noemt dit zorgwekkend. Een letselschadeclaim kan hoge kosten met zich mee brengen. De meeste verzekeringen zijn daar volgens Independer niet goed aangepast. Het gros van de voorwaarden van aansprakelijkheidsverzekeringen zouden niet helder zijn over dekking tijdens tijdelijke verhuur. Vaak wordt alleen gesproken over dekking bij verhuur van een deel van het huis. Omdat veel mensen juist hun hele huis verhuren, heeft de verzekeraar het recht om letselschadeposten niet uit te betalen. Volgens de vergelijkingssite Independer zijn er drie woonverzekeringen die wel een dekking bieden bij tijdelijke verhuur: Nationale Nederlanden, ASR en Centraal Beheer.

Geen woonverzekering bij verhuursites
Naast het risico op letselschade tijdens zijn verblijf, bijvoorbeeld omdat hij van de trap valt, is ook schade aan huis en eigendommen bij veel mensen niet verzekerd. Als een tijdelijke huurder schade veroorzaakt in of aan een woning kan dat een hoop geld kosten. Omdat de verhuursites zelf vaak geen woonverzekeringen aanbieden, raadt Independer consumenten aan om goed naar hun verzekering te kijken als zij hun woning verhuren.

Bron: Independer