Terug naar overzicht
± min

Amsterdam wil letselschade bij snorscooters reduceren met lokale helmplicht

Wethouder Eric Wiebes van Amsterdam en minister Melanie Schultz (Verkeer) spreken binnenkort toch over het invoeren van een lokale helmplicht voor snorscooters. Snorscooters hebben zonder helm een fors grotere kans op ernstige letselschade aan hoofd en schedel.

De minister lijkt hiermee terug te komen op haar eerdere brief  aan de Tweede Kamer dat een helm voor snorfietsers die naar de rijbaan worden verwezen er niet in zit. In de brief stelde ze dat gemeenten beter kunnen inzetten op de inrichting van 30 km-straten waar snorfietsers wel zonder helm naar de rijbaan kunnen worden verwezen. Amsterdam vindt dat onverantwoord en zegt een helmplicht nodig te hebben om scooters te kunnen verbannen naar de rijweg. Zonder die verplichting is het volgens wethouder Wiebes onaanvaardbaar snorscooters te mengen met het snellere autoverkeer.
Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laat weten het geen goed idee te vinden snorfietsers zonder helm te verplaatsen naar de rijbaan. Cijfers van het SWOV bevestigen dat snorfietsers een fors grotere kans (40%) hebben op ernstige letselschade aan hoofd en schedel dan bijvoorbeeld bromfietsers (25%) en motorrijders (13%).

Maatwerkoplossingen
De minister stelt dat een experiment met een helmplicht in Amsterdam juridisch onmogelijk is. Zij ziet alleen een mogelijkheid in het generiek aanpassen van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens, zodat alle gemeentes de bevoegdheid krijgen om bij verkeersbesluit wegen aan te wijzen waarop snorfietsers op de rijbaan moeten rijden, inclusief een helmplicht. De rechter zal dan bij eventuele bezwaren van burgers moeten toetsen of het verkeersbesluit terecht is, aldus de Kamerbrief. Amsterdam ziet in de brief toch nog mogelijkheden om met de minister tot de invoering van een lokale helmplicht te komen. Wiebes: “Het is duidelijk dat de minister geen landelijke helmplicht wil. Het gesprek gaat nu over maatwerkoplossingen voor steden. Er is constructief overleg tussen Amsterdam en het departement op alle niveaus. We zijn hoopvol dat we tot een oplossing kunnen komen.”