Terug naar overzicht
± min

Bekkenbodemmatjes kunnen letselschade veroorzaken

Naar schatting hebben ruim zeshonderd Nederlandse vrouwen en wereldwijd tienduizenden vrouwen letselschade opgelopen nadat zij een verkeerd implantaat kregen tegen bekkenbodemverzakkingen.

Mogelijke complicaties na implantatie van een matje zijn onder andere dat de vaginahuid niet goed over het matje groeit. Het matje wordt dan ‘zichtbaar’ en geeft een afscheiding. Dit heet erosie. Doordat het matje bestaat uit een opengewerkt weefsel van kunststof (meestal polipropyleen), groeit het lichaamsweefsel er doorheen. Dit is om extra stevigheid te geven. Er ontstaat een soort littekenweefsel, dat één geheel met het matje wordt. Soms kan een lichaam daar heel hevig op reageren. Er ontstaat dan zoveel littekenweefsel dat het matje samentrekt, wat tot pijnklachten kan leiden. Het letsel dat na een ingreep met mesh bij sommige vrouwen kan ontstaan, is zeer ernstig. Vrouwen klagen over hevige pijn, geen seksueel contact kunnen hebben, en problemen bij ontlasten. Vrouwen met deze klachten worden gehinderd in hun dagelijks leven, waardoor sommigen zelfs niet meer kunnen werken.

Onbetrouwbaar onderzoek
Tijdens een uitzending van consumentenprogramma Radar afgelopen maandag bleek dat tienduizenden vrouwen de dupe zijn geworden van een implantaat tegen bekkenbodemverzakkingen dat zonder betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek op de markt is gebracht. Het gaat om implantaten tegen lies- en buikwandbreuken, die door fabrikant Johnson & Johnson zonder aanvullend onderzoek ook veelvuldig voor gebruik in het bekkenbodemgebied zijn verkocht. Probleem is dat het bekkenbodemgebied veel flexibeler is dan de buikwand, en daar had volgens betrokken artsen een totaal ander soort implantaat voor ontwikkeld moeten worden.

Complexe ingreep
Eerder meldde Radar al dat veel vrouwen kampen met (ernstig) letsel nadat dergelijke bekkenbodemmatjes zijn geplaatst. Een bekkenbodemmatje, ook wel mesh genoemd, is een kunststof implantaat ter behandeling van bekkenbodemverzakkingen. Het matje wordt permanent vastgezet in het lichaam. Verwijderen is een zeer complexe ingreep. De inspectie ontving meldingen over complicaties na ingrepen met bekkenbodemmatjes die via de vagina worden ingebracht. De meldingen gingen eerst vooral over matjes die vanaf 2005 op de markt zijn. Later ontving de inspectie ook meldingen over andere soorten matjes en bandjes voor toepassing bij de behandeling van verzakkingen en stress urine-incontinentie. Naar aanleiding van de meldingen deed de inspectie onderzoek. Het rapport over dit onderzoek is op 2 juli 2013 gepubliceerd.