Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Belager homoseksuele agent in burger moet smartengeld betalen voor psychisch letsel

Een agent in burger die op een winkelcentrum door een 20-jarige man werd uitscholden om zijn geaardheid heeft 200 euro smartengeld ontvangen. De agent kon door psychisch letsel enige tijd niet werken.

Daarnaast werd de man veroordeeld tot 200 euro boete omdat hij de agent belaagde. Voor de agent was het incident zo traumatisch, dat hij door psychische letselschade tijdelijk geen straatwerk kon doen. De officier van justitie had daarom behalve 600 euro boete ook een betaling van 275 euro smartengeld geëist. De rechter vond twee keer 200 euro voldoende. De advocaat van Patrick J. gaat tegen het vonnis in hoger beroep. Zijn cliënt ontkent elke betrokkenheid bij het incident.

In burger
De agent liep op 23 februari in burger door een winkelcentrum in Heerhugowaard toen een groepje van zes scooter-rijders hem tegemoet reed. Een van de jongens herkende de politieman, omdat die op scholen voorlichting had gegeven over seksuele diversiteit. Hij riep: ‘Hé, dat is die homo!’ Ook kreeg de diender verwensingen naar zijn hoofd en de jongens staken hun middelvinger naar hem op.

Smartengeld
Smartengeld is de vergoeding van immateriële schade als gevolg van letsel zoals leed, pijn, gederfde levensvreugde, psychische schade. De hoogte van smartengeld vastellen en het berekenen van smartengeld is niet eenvoudig. Smartengeld gaat immers om het vergoeden van uw immateriële, niet (direct) zichtbare schade of niet concreet op geld waardeerbare schade, en is daarom moeilijk in bedragen vast te stellen.

Bron: De Telegraaf

Lees ook: letselschade-slachtoffers vaak recht op hogere smartengelduitkering

Heeft u psychisch letsel opgelopen en wilt u gratis hulp bij het bepalen van uw schade? Bel gerust op bovenstaand nummer 0800 – 0112 (gewoon lokaal tarief).