Terug naar overzicht
± min

Belgische asbest-baron Eternit 16 jaar cel in!

Wij publiceerden reeds eerder berichten over het Belgische bedrijf Eternit en de productie van asbest. Nu blijkt de Belgische eigenaar ook in Italië zwaar gestraft te zijn.

Op de Belgische nieuwssite De Standaard.biz viel deze ochtend het volgende artikel te lezen:

"Een voormalig topman van de Belgische bouwgroep Eternit is zwaar gestraft in een Italiaanse asbestproces.

De 90-jarige Belgische baron Louis de Cartier de Marchienne en de Zwitser Stephan Schmidheiny werden door de rechtbank van Turijn verantwoordelijk gesteld voor de dood van circa drieduizend mensen in Italië. Het gaat om voormalige werknemers en omwonenden van asbestfabrieken van Eternit Italië. Het oordeel 'schuldig door nalatigheid' kost hen allebei 16jaar cel en tientallen miljoenen euro's aan schadevergoedingen. Beiden waren in de jaren zeventig en tachtig betrokken bij het bestuur van Eternit Italië. De Cartier noch Schmidheiny was gisteren aanwezig in de rechtszaal bij de bekendmaking van het vonnis. De raadsman van de Zwitser bestempelde de veroordeling als totaal onbegrijpelijk. Hij voegde er meteen aan toe dat Schmidheiny in beroep zal gaan.   Het is niet de eerste keer dat in Italië vroegere toplui van Eternit worden veroordeeld. Maar tot nog toe gingen ze na een beroepsprocedure toch vrijuit. Zoals de oud-topman van de NMBS Karel Vinck. In een gesprek met De Standaard erkende Vinck overigens dat sinds zowat een jaar in Italië opnieuw klacht tegen hem is ingediend.   De recente Italiaanse veroordeling is al de tweede in enkele maanden tijd waarbij asbestslachtoffers het gelijk aan hun kant krijgen. In ons land veroordeelde een Brusselse rechtbank in november Eternit tot het betalen van een schadevergoeding van 250.000 euro aan de nabestaanden van één asbestslachtoffer. Deze schadevergoeding verzinkt echter in het niet vergeleken met de veroordeling van de rechtbank van Turijn. Behalve de celstraf moeten ze in totaal circa 120 miljoen euro schadevergoedingen betalen. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) vindt alvast dat er ook in ons land een grootschalig proces zou moeten komen tegen Eternit. 'Er zijn heel wat parallellen te trekken met wat er rond de Eternitfabrieken in Italië is gebeurd. Ook hier in Kapelle-op-den-Bos is er voor buurtbewoners en werknemers lange tijd informatie achtergehouden over de schadelijke gevolgen van asbest'. Advocaat Jan Fermon zei het logisch te vinden dat het parket in België na de Italiaanse uitspraak zelf het initiatief zou nemen om te onderzoeken of er ook in België geen sprake is geweest van strafrechtelijke misdrijven."

Wij houden de voortgang van het proces voor u in de gaten. Er hebben ons nog geen signalen bereikt waaruit blijkt dat Eternit in Nederland actief is geweest en hier voor schade heeft gezorgd. Mochten mensen wel bekend zijn met dit bedrijf in Nederland, dan vernemen wij dat als redactie graag!