Terug naar overzicht
± min

Beroepsziekte 'Burnout' rukt op in de financiële sector

Door medewerkers bij banken en verzekeringsmaatschappijen wordt de druk van het werk als 'zeer hoog' betiteld. Zo blijken mensen die werkzaam zijn bij banken ook te kampen met een zogenaamde ‘imagostress’.

Dit alles wordt gesteld door de Vakbond FNV naar aanleiding van een door hen in november/december 2011 gehouden onderzoek binnen de financiële sector. Ongeveer 60% van de medewerkers bij veel banken geven aan zich continu te moeten verdedigen tegen het negatieve beeld dat deze sector heeft gekregen de afgelopen perioden. Dit zou, aldus de vakbond, leiden tot 'imagostress'. Door de bankencrisis zijn werkprocessen aangescherpt evenals de regelgeving, waardoor 54% van de werknemers een steeds grotere werkdruk ervaren. In dit licht werden gegevens verzameld van 2000 medewerkers in de financiële sector.

Voorts wordt door 33% van de werknemers aangegeven dat zij met een hoge tot een zeer hoge mate van vermoeidheid kampen. Het is evident dat een hoge werkdruk, soms in combinatie met allerlei andere storende factoren, tot grote gezondheidsrisico's kan leiden. Het is niet voor niets dat 'Burnout' in Nederland de meest voorkomende beroepsziekte is. Daarbij mogen wij niet vergeten te vermelden dat stress de veroorzaker is van 36% van het arbeidsverzuim.

Carla Kiburg, bestuurder bij FNV Bondgenoten: ‘Een te hoge werkdruk leidt tot oververmoeidheid, een slechte kwaliteit van werk en het werkplezier neemt af. Als het tij niet wordt gekeerd, dan kunnen werknemers in de financiële sector niet op een gezonde manier de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.’