Terug naar overzicht
± min

Blinden kunnen mogelijk binnenkort toch autorijden.

Het zal je maar gebeuren. Je loopt als gevolg van een ongeval letsel op aan je ogen en wordt blind. Veel dingen die voorheen zo gewoon waren kan je van de een op de andere dag niet meer doen. Een van de dingen die slachtoffers het meest missen is de vrijheid in verplaatsen; zeg maar het zelf autorijden.

Er zijn in Amerika een aantal test gedaan door technisch universiteiten waarbij allerlei sensoren in auto's werden gemonteerd en waarbij bijvoorbeeld op stemgeluid de navigatie kon worden bediend. Dit leidde veelal tot (kleine) aanrijdingen.

Toch leek deze techniek ver van ons weg te liggen, maar nieuwe ontwikkelingen stemmen ons steeds positiever. De techniek komt steeds dichterbij een oplossing. Google heeft met een zogenaamde 'zelfrijdende auto' succesvol 200.000 mijl (321.800 kilometer) afgelegd. Het ging hierbij om een test aldus het internetbedrijf die deze test ook ondersteunde. Wat ook wel vermeldingswaardig is, is dat Google gedurende de technische proef een blinde man bereid heeft gevonden achter het stuur plaats te nemen.

Zie hier de volledige video-opname van Google: testdrive Google met blinde man

Volgens Google wist de blinde man de testrit zonder problemen af te ronden.

Google zit niet stil:
Al in het jaar 2012 is Google ook bezig geweest zich te focussen op auto's die zich zonder bestuurder door het verkeer kunnen begeven. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de Toyota Prius waarvan een aantal met allerlei sensoren, lasers en camera's werd uitgevoerd om zodoende hun positie op de weg moeiteloos te kunnen bepalen. Aldus Google kan deze techniek er in de toekomst voor zorgen dat het aantal letselschade slachtoffers in het verkeer aanzienlijk wordt verminderd even als het aantal verkeersdoden.

Hoewel wij positief gestemd blijven is er nog geen zicht op wanneer deze techniek zich in de commercieel vervaardigde auto's zal gaan bevinden. Google heeft inmiddels in de Amerikaanse staten Californië en Nevada de noodzakelijke wettelijke toestemmingen gekregen om met haar testauto’s de openbare weg op te gaan.

Wij zullen de verdere ontwikkelingen hieromtrent op de voet blijven volgen.