Terug naar overzicht
± min

Bloedend tandvlees kan ook leiden tot letselschade

Bloedend tandvlees blijkt niet alleen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het verlies van tanden en kiezen, maar kan ook letselschade veroorzaken. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboorte.

Bloedend tandvlees is een teken van tandvleesontsteking. 80% van de Nederlanders heeft daar in meer of mindere mate last van. Van die 80% heeft maar liefst 10-15% een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis). Op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar niets is minder waar.
 Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboorte en andere vormen van letselschade.

Hart- en vaatziekten en diabetes
Als gevolg van de tandvleesontsteking komen bacteriën uit de mond in de bloedbaan terecht, waar zij problemen kunnen veroorzaken bij de vaatwand. De bacteriën kunnen leiden tot bloedstolsels, die bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken. Ook mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Als gevolg van diabetes wordt de doorbloeding van verschillende weefsels minder. Bovendien hebben diabetes patiënten regelmatig last van een droge mond, waardoor ontstekingen en gaatjes eerder ontstaan. Daar komt bij dat diabetespatiënten sowieso een verhoogd risico hebben op hart-en vaatziekten, zodat hierboven genoemde problemen een extra complicatie kunnen zijn.

Vroeggeboorte en overige letselschade
Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van ontstoken tandvlees. Als gevolg daarvan komen allerlei ontstekingsmediatoren vrij die bij een hoge mate van productie kunnen zorgen dat weeën te vroeg worden opgewekt. Ook kunnen schadelijke mondbacteriën via de bloedbaan de placenta of foetus bereiken en ter plaatse een infectie veroorzaken.
Naast de relatie met hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboortes, blijkt in toenemende mate uit wetenschappelijk onderzoek dat er ook relaties zijn tussen tandvleesontsteking en reuma, longontstekingen, kanker, COPD en dementie (zeer recent gepubliceerd).

Preventief
Tijdens de Week van de Mondhygiënist (17 – 22 maart 2014) vraagt de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten aandacht voor dit probleem. Mondhygiënisten stellen gedurende die week hun praktijk open voor gratis mondzorgadvies. Meer info op: www.weekvandemondhygienist.nl