Terug naar overzicht
± min

Nieuwe bloedtest kan mild hersenletsel aantonen

Heeft u na een val of botsing nu wel of geen hersenschudding? Dit kan binnenkort aangetoond worden met een simpele bloedtest! De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft deze week een nieuwe bloedtest goedgekeurd. 6 vragen en antwoorden.

1. Waar gaat het over?
De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) is deze week officieel akkoord gegaan met een nieuwe test die mild hersenletsel kan traceren in het bloed. De naam van de test is ‘Banyan Brain Trauma Indicator’. Voor veel wetenschappers over de hele wereld is de goedkeuring van de test een mijlpaal, omdat er al jaren onderzoek naar wordt gedaan.

2. Waarom is de test goed nieuws?
De bloedtest is een veel makkelijkere en goedkopere manier om aan te geven of iemand mild hersenletsel heeft. Wanneer mensen lelijk op hun hoofd vallen of hun hoofd stoten tegen een zwaar object, is het nu vaak onduidelijk of er sprake is van een hersenschudding. Terwijl dat wel belangrijk is om te weten. In veel gevallen belanden mensen uiteindelijk in het ziekenhuis om een CT-scan te laten maken. Maar de meerderheid van de patiënten die wordt gescand, heeft uiteindelijk toch geen hersenschudding. En dat maakt de aanpak erg inefficiënt. Bovendien worden patiënten dan onnodig blootgesteld aan straling.

Leestip!
Kwart van kinderen kampt met licht tot zwaar hersenletsel na val van trap

3. Wat meet de nieuwe bloedtest?
De nieuwe bloedtest controleert het bloed op twee biologische markers: de eiwitten UCH-L1 en GFAP. Deze eiwitten verschijnen in het bloed nadat iemand een hersenschudding heeft opgelopen. Eerdere studies hebben al aangetoond dat verhoogde niveaus van deze twee eiwitten in het bloed een associatie hebben met hersenletsel.

4. Is de test betrouwbaar?
De bloedtest weet in 97,5 procent van de gevallen de patiënt terecht de diagnose van milde hersenschudding te geven. Dat blijkt uit recent onderzoek. En ook belangrijk: in 99,6 procent van de gevallen gaf de test correct aan dat de patiënt geen mild hersenletsel had.

5. Wat vinden Nederlandse artsen van de bloedtest?
Bioloog hersenziekten Elly Hol van het Universitair Medisch centrum in Utrecht is te spreken over de test. Het is volgens haar interessant om naar de eiwitten UCH-L1 en GFAP te kijken, omdat we al weten dat dit iets zegt over hersenletsel. Ook neuroloog Jeroen de Vries van het Universitair Medisch Centrum Groningen is erg enthousiast over de goedkeuring van de bloedtest. Hij vindt het prachtig nieuws dat er goedkeuring is gegeven om de biomarkers UCH-L1 en GFAP in de klinische setting te gebruiken.

6. Zijn er ook nadelen aan de bloedtest?
Nadeel van de test is volgens De Vries dat deze pas na drie of vier uur uitslag geeft, terwijl je de uitslag met een CT-scan meteen weet. Naar zijn mening zou deze termijn korter moeten worden om de test op de spoedopvang te kunnen gebruiken. Maar bij patiënten met matig hersenletsel kan de bloedtest de uitkomst mogelijk makkelijker voorspellen. Dit is omdat de CT-scan alleen macroscopische afwijkingen detecteert en de biomarkers juist een afspiegeling zijn van celschade, dus op microscopisch niveau.

Bron: Kijkmagazine.nl

Leestip!
Hersenletsel aan de buitenkant onzichtbaar 

Heeft u (of uw kind) hersenletsel opgelopen door een ongeval? En iemand anders is voor deze schade aansprakelijk? Dan hebt u hoogstwaarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Meer informatie? Bel gratis: 0800 – 0112