Terug naar overzicht
± min

Burnout wordt een letselschade probleem voor onzorgvuldige werkgevers!

Dat mensen op de werkvloer regelmatig onder hoge druk hun werkzaamheden moeten doen, lijkt in ons huidige werkklimaat steeds meer een gewoonte te moeten gaan worden. Uit angst voor ontslag of een stagnatie in de carrière, gaan veel werknemers door, daar waar ze eigenlijk al hadden moeten stoppen. Vaak wordt geroepen dat ‘niemand van hard werken, dood is gegaan!’.

Misschien is het velen niet bekend, maar inmiddels is komen vast te staan dat één op de acht werknemers in 2011 burn-out klachten had. De hoge werkdruk is daar debet aan, maar eveneens de summiere sociale steun van collegae en leidinggevenden. Het blijken voorts mensen te betreffen die vaak alleenstaand zijn en of gehuwd en geen kinderen hebben. Mogelijk komt het dat werk ook sociaal een hele belangrijke rol in hun leven speelt, waarbij minder afleiding valt te bespeuren.

Bij 13 procent van de ondervraagde werknemers bleken burn outklachten te bespeuren; omgerekend over de 7 miljoen werknemers betekend dit 900.000 letselschade slachtoffers. U leest het goed…’letselschade slachtoffers’. Een werkgever dient voor een veilige werkplek te zorgen; en dat geldt niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Als werknemers uitvallen met burn outklachten, zal de werkgever hiervoor moeten opkomen en de schade die een werknemer lijdt moeten voldoen. Is zij hiervoor verzekerd, dan zal haar verzekeraar de schade die het letselschade slachtoffer lijdt betalen. Denk hierbij aan onbetaald gebleven wachtdagen, gemis van onregelmatigheidstoeslagen, reiskosten naar psycholoog of psychiater en kosten van derden, die het letselschade slachtoffer heeft moeten inschakelen omdat hij door de klachten bepaalde werkzaamheden in en om het huis niet meer kan doen; tijdelijk of langdurig. Vaak zijn de klachten ingegeven door extreme vermoeidheid door langdurige uitputting.

Bezien wij de cijfers van werknemers die onder zeer hoge druk moeten werken, dan blijken zelfs vier op de tien werknemers met burn outklachten geconfronteerd te worden. Hierbij speelt het ook weer een rol of iemand wel of geen (of weinig) zeggenschap heeft over het werk. Bij een goede sociale werkomgeving ervaart ‘slechts’ 11 procent burn outklachten, maar slechts 8 procent van de werknemers ervaart ook echt  sociale steun.

Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij u naar de site van het CBS.

Heeft u letselschade opgelopen door burn outklachten, schroom dan niet ons te bellen voor advies op ons GRATIS informatienummer 0800 - 0112.