Terug naar overzicht
± min

Chirurg veroordeeld wegens toebrengen letselschade

Een oud-orthopedisch chirurg die ernstige letselschade tijdens een hernia-operatie veroorzaakte, is vorige week veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

De rechtbank Oost-Brabant heeft de 68-jarige oud-orthopedisch chirurg uit Veghel veroordeeld voor het feit dat de chirurg op 2 december 2009 tekortschoot bij het uitvoeren van een hernia-operatie bij een vrouwelijke patiënt. Tijdens die operatie in een ziekenhuis in Oss verwijderde de chirurg zenuwweefsel. Hierdoor liep de patiënt zo ernstige letselschade op dat zij blijvend gehandicapt is. De vrouw heeft dagelijks fysiek en psychisch last van de gevolgen van de ingreep. Ze heeft ernstige pijnklachten en haar onderlichaam is voor een deel gevoelloos.

Ernstige letselschade
De oud-orthopedisch chirurg wordt vooral verweten dat hij onvoldoende zicht had in het operatiegebied en dat hij daarbij zonder aanwijsbare oorzaak zenuwweefstel vastpakte en lostrok. Zijn assistenten hadden voorgesteld een collega-chirurg erbij te roepen of de operatie te beëindigen. Door zijn handelen heeft de chirurg ernstige letselschade veroorzaakt en is hij daarvoor strafrechtelijk aansprakelijk.

Bron: rechtennieuws