Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Consumentenbond: 'Kans op gifstoffen in nieuw matras'

Heeft u recent een nieuw matras gekocht? Mogelijk zijn daar (kankerverwekkende) gifstoffen in verwerkt. Hiervoor waarschuwt de Consumentenbond.

Gifstoffen in nieuw matras: wat is er gebeurd?
Door een productiefout bij het Duitse chemieconcern BASF is ruim een maand lang een gifstof terechtgekomen in schuimvulling voor onder andere matrassen. Het gaat om veel te hoge concentraties van de gifstof dichloorbenzeen die terechtkwamen in het polyurethaanschuim (PU-schui). Dit is de meestgebruikte vulling voor matrassen van alle soorten. PU-schuim is de basis voor koudschuim, maar wordt ook verwerkt in traagschuim-, pocketvering- en binnenveringmatrassen. Het besmette schuim is tussen 25 augustus en 29 september aan fabrikanten geleverd. Matrasfabrikanten binnen en buiten Duitsland legden de productie onmiddellijk stil.

Bij welk merk matrassen is het gifschuim verwerkt?
Het is nog onbekend in welke landen en bij welke matrasfabrikanten en -merken het 'gifschuim' terecht is gekomen.

Welke effecten kunnen de gifstoffen hebben?
De (giftige) stof dichloorbenzeen is een component van TDI, een belangrijk onderdeel van polyurethaanschuim, ook wel PU-schuim genoemd. In hoge concentraties is dichloorbenzeen schadelijk voor de huid, ogen en luchtwegen en veroorzaakt mogelijk kanker. In de avond van 12 oktober heeft BASF Duitsland via een persbericht verklaard dat er op basis van 'nader onderzoek geen reden is om uit te gaan van een gevaar voor de gezondheid'. De concentraties dichloorbenzeen in het onderzochte materiaal zouden 'laag' zijn.

Wat te doen?
BASF stelt dat er 'geen sprake is van gezondheidsgevaar'. De bond adviseert consumenten die onlangs een nieuw matras geleverd kregen deze grondig te luchten voor het ingebruikname nemen. Het dichloorbenzeen dat gebruikt wordt voor de productie van PU-schuim, vervliegt namelijk snel. Heeft u geen ruimte om te luchten? Laat dan de eerste week elke dag na het slapen de matras luchten door al het beddengoed eraf te halen en liefst het slaapkamerraam open te laten.


Letselschade door gebrekkig product?
Hebt u onverhoopt letselschade als gevolg van een gebrekkig product? En wilt u de product en/of verkoper aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).