Terug naar overzicht
± min

'Dashcams leiden bestuurders teveel af'

Dashboardcamera-beelden worden steeds vaker gebruikt als juridisch bewijsmateriaal bij verkeersongevallen met letselschade. Politie en justitie moedigen automobilisten aan een dashcam aan te schaffen. Maar er is ook een tegengeluid. Voormalig verkeersofficier van Justitie, Koos Spee stelt dat de camera's te veel afleiden en voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen.

Steeds vaker worden dashboardcamera’s in auto’s ingebouwd om te dienen als bewijsmateriaal bij een auto-ongeluk. Op dit moment rijden in ons land al een kleine 100.000 auto’s met zo’n dashcam rond. Dit is een verdriedubbeling in vergelijking met 2014. Behalve toenemende populariteit in Nederland, zijn dashcams in Rusland al verplicht en in België en Groot-Brittannië zou het gebruik worden gestimuleerd.

Levensgevaarlijk
Voormalig verkeersofficier van Justitie Koos Spee die onlangs te gast was in in het TV-programma Van Liempt Live op RTL Z, is echter helemaal geen voorstander van het gebruik van dashcams. Hij stelt dat de camera’s levensgevaarlijk zijn en kunnen leiden tot ernstige letselschade. Volgens Spee leiden ze de bestuurder af, net zoals mobiele telefoons dat doen, zelfs bij handsfree bellen. “Autorijden is een serieuze bezigheid. Wie een paar seconden even niet oplet achter het stuur, kan iemand anders zo maar het leven uitrijden.”

Geen bewijsmateriaal
Ook fungeren de beelden van zo’n dashboardcamera volgens Spee niet als overtuigend bewijsmateriaal omdat de filmpjes manipuleerbaar zijn. Hij ziet rechters deze met een dashboardcamera opgenomen beelden dan ook niet snel als bewijsmateriaal accepteren.
Spee noemde een oplossing voor de onveiligheid. Plaats de camera’s achter de grill of in de kofferbak, dan kunnen ze de bestuurder niet afleiden. In Oostenrijk en Portugal zijn de maatregelen drastischer: daar zijn de dashboardcamera verboden.

Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval waarvoor een ander aansprakelijk is of heeft u een vraag? Bel GRATIS onze LetselHelpdesk op nummer 0880 - 112 130. Of neem contact op via het formulier.