Terug naar overzicht
± 0 min

Defensie erkent aansprakelijkheid bij dodelijk duikongeluk Curaçao

Defensie erkent  aansprakelijkheid voor het duikongeval op Curaçao in 2015 waarbij een matroos om het leven kwam. De marine deed een intern onderzoek naar het ongeval en blijkt steken te hebben laten vallen bij de duikoefening in de Caracasbaai.

Wat zijn de conclusies naar aanleiding van het onderzoek?
Uit het onderzoek blijkt dat er in de voorbereiding van de fatale oefening sprake was van ernstige tekortkomingen, die de kans op het ongeval onnodig hebben vergroot. Zo was onder meer de duikset niet gebruiksklaar toen aan de complexe duik werd begonnen. Verder zijn veiligheidschecks onvoldoende uitgevoerd. Tijdens de oefening verslechterde de communicatie met de duiker, maar werd de training niet gestopt. Hierdoor werd de duikleiding boven water zich pas op een laat moment bewust van de levensgevaarlijke situatie onder water.

Leestip!
Regels voor aansprakelijkheid bij bedrijfsongeval

Welke aanbevelingen staan er in het rapport?
In de brief schrijft de staatsecretaris dat Defensie meer had moeten en kunnen doen om de kans op het ongeval te verkleinen. Uit het rapport blijkt ook dat een ‘cultuurverandering’ binnen de duikeenheden van de marine dringend nodig is. Deze week zijn daarom zo’n 250 duikers van de marine bijgepraat. Alle duikeroperaties zijn stilgelegd zodat duikers een verplicht veiligheidsprogramma kunnen doorlopen. Ook wordt het toezicht bij oefenduiken per direct verscherpt en zullen complexe duiken vanaf nu worden bewaakt met video- en audioapparatuur.

Leestip!
Letselschade bij een bedrijfsongeval

Hoe verloopt de afwikkeling van de letselschade?
Defensie heeft contact met vertegenwoordigers van de nabestaanden over afwikkeling van de schade. Verder is een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeval van Groenewoud inmiddels in een afrondende fase. Twee collega’s van Groenewoud zijn daarin verdachten.

Leestip!
Schadeafwikkeling is specialistenwerk!

Bronnen: NOS / Eindhovens Dagblad

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over aansprakelijkheid bij letselschade, smartengeld voorbeelden, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.