Terug naar overzicht
± min

DES-kleinkind met letselschade in aanmerking voor smartengeld

Kleinkinderen van oma’s die tussen 1947 en 1976 het DES-hormoon slikten tijdens de zwangerschap kunnen vanaf vandaag aanspraak maken op een letselschade vergoeding.

DES-kleinkinderen die door hun vroeggeboorte(gedeeltelijk) gehandicapt zijn, kunnen net als hun moeders aanspraak maken op een bijdrage uit het DES-fonds, voor smartengeld en voor  het verlies van arbeidsvermogen. In het DES-fonds zit gemiddeld 100.000 euro aan letselschade vergoeding per slachtoffer. Het DES-centrum maakt vandaag bekend wie in aanmerking komt voor het fonds. Het fonds is opgericht door farmaceutische bedrijven en verzekeraars om de letselschade financieel te compenseren die DES-moeders en hun nakomelingen opliepen.

Nog meer kans op letselschade
Het middel is sinds 1976 verboden. Maar tot op de dag van vandaag kampen de DES-moeders, de DES-dochters en dus ook hun (klein)kinderen met letselschade. Vrouwen die het hormoon slikten, de DES-moeders, bleken een verhoogde kans te hebben op borstkanker. Bij hun DES-dochters was de kans op letselschade nog ernstiger. Van afwijkingen aan de geslachtsorganen en moeite met zwanger worden tot een verhoogde kans op een zeldzame vorm van kanker aan de geslachtsorganen. Door gezondheidsproblemen van de moeder (de DES-dochter) zijn veel DES kleinkinderen te vroeg geboren. Hierdoor raakten veel hun kinderen (gedeeltelijk) gehandicapt. Naast de vroeggeboorten en de ernistige gevolgen daarvan op hun kinderen, liepen de (op tijd geboren) zonen van DES-moeders kans op goedaardige knobbeltjes. Bij DES-kleinzonen wordt bovendien vaker dan gemiddeld een afwijking gevonden aan de penis.

Waarom DES?
Zwangere vrouwen die eerder een miskraam hadden gehad, of last hadden van bloedverlies tijdens de zwangerschap konden tussen 1947 en 1976 bij de arts terecht voor het kunstmatig vrouwelijk hormoon DES (diëthylstilbestrol). Miljoenen vrouwen in de hele wereld slikten het middel. Exacte cijfers van Nederlandse vrouwen zijn niet bekend. Naar schatting zou het om vele tienduizenden gaan.