Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Dit jaar meer oogletsels door (legaal) vuurwerk

Het aantal ernstige oogletsels door (legaal sier-)vuurwerk is dit jaar groter dan afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Oogziekenhuis in Rotterdam.

Dit jaar kwamen veertien slachtoffers met oogletsel door vuurwerk in het Rotterdamse Oogziekenhuis binnen. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Het aantal van dit jaar loopt mogelijk nog op, omdat er ook slachtoffers van elders in het land kunnen binnenkomen. In heel Nederland zijn vorig jaar vijftien mensen blind geworden door vuurwerk.

Oogletsel: verminderd zicht of erger
De ernst van de letselschade aan de ogen is dit jaar net zo erg als vorig jaar, stelt het Oogziekenhuis. Voor zeker zeven slachtoffers is het letsel zo ernstig dat de schade blijvend zal zijn. De vuurwerkslachtoffers van dit jaar kampen met verminderd zicht of zullen zelfs blind worden en lopen kans om hun oog kwijt te raken. De meeste letsels werden veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Van de slachtoffers was de helft omstander. Ze werden geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril.

Zeven jaar oogletsel door vuurwerk
Artsen van het Oogziekenhuis voerden zondagochtend de eerste drie operaties uit om de schade aan de ogen te herstellen. Oogartsen in Nederland houden inmiddels voor het achtste jaar het aantal oogletsels bij. De artsen zagen tot 2016:

  • 1761 vuurwerkslachtoffers
  • 2140 beschadigde ogen
  • 743 ogen met blijvende letselschade
  • 134 blinde ogen
  • 63 ogen die er zo slecht aan toe waren dat ze verwijderd moesten worden.

Vuurwerkletsel in Brandwondencentrum Beverwijk
Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waar ook het brandwondencentrum is gevestigd, kreeg in de nieuwjaarsnacht 27 patiënten binnen. Van hen waren veertien het slachtoffer van vuurwerk. Drie patiënten zijn ernstig gewond geraakt door vuurwerk, twee van hen liepen blijvend letsel op.

Leestip: Nieuwe vuurwerkmaatregelen houden letsel niet tegen
Bron: Anp

Heeft u oogletsel opgelopen door vuurwerk?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij letselschade door vuurwerk, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer
0800 – 0112.