Terug naar overzicht
± min

Dit moet u weten over de nieuwe maatregelen in het regeerakkoord 

Het 55 pagina dikke regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' is klaar. Welke 8 zaken hebben betrekking op letsel en letselschade

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte III (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) staan nieuwe maatregelen omtrent de zorg, mobiliteit en vervoer. Welke 8 zaken relevant zijn voor u, leest u hier:

 1. Het eigen risico voor de zorg blijft 385 euro
  Dat werd op de dag na Prinsjesdag al bekendgemaakt. De Tweede Kamer moest namelijk een spoedprocedure in gang zetten om te voorkomen dat het eigen risico zou stijgen naar 400 euro, wat het vorige kabinet (Rutte II) wilde. Nu blijft het eigen risico tot 2021 op 385 euro staan.
 2. Roken wordt duurder want de accijns op tabak gaat omhoog
  Ook gaat het kabinet problematisch alcoholgebruik aanpakken.
  Leestip!
  Is mijn werkgever aansprakelijk voor letselschade door meeroken?
 3. Het kabinet investeert ruim 2 miljard euro in verpleeghuiszorg
  Dat wisten we overigens al: het Zorginstituut stelde eerder dit jaar nieuwe voorwaarden op waaraan verpleeghuizen moeten voldoen. Dat kost 2 miljard euro. Voor de mantelzorg komt de komende kabinetsperiode 180 miljoen euro beschikbaar.
 4. In totaal wordt er in 2021 1,6 miljard euro bespaard op de zorg
  Dat gebeurt via akkoorden met de zorgsector en door maatregelen die de aankoop van geneesmiddelen en hulpmiddelen goedkoper maken.- De bezuiniging van 188 miljoen op langdurige zorg wordt teruggedraaid.
 5. Ouderen krijgen voorlopig geen hulp bij zelfdoding
  Ouderen die hun leven 'voltooid' vinden maar niet uitzichtloos en ondraaglijk lijden, krijgen voorlopig geen hulp bij zelfdoding. Er wordt eerst onderzocht hoe groot de groep precies is. Ook wil het nieuwe kabinet een brede discussie opstarten over waardig ouder worden en de toepassing van de huidige euthanasiewet.
 6. Geld naar stamcel- en embryo-onderzoek om risico erfelijke afwijkingen te verminderen
  Het kabinet investeert in stamcel- en embryo-onderzoek om het risico op ernstige erfelijke afwijkingen te verkleinen. Als een vrouw een ernstige erfelijke aandoening heeft, zoals een borstkankergen, krijgt ze meer mogelijkheden om bijvoorbeeld het geslacht van haar kind te kiezen.
 7. Hogere boetes voor verkeersovertreders
  Notoire verkeersovertreders krijgen hogere boetes. Daar staat tegenover dat de boetes voor kleine verkeersovertredingen omlaag kunnen.
  Leestip!
  Betere handhaving politie moet verkeersdoden terugdringen
 8. Meer ruimte voor zelfrijdende auto’s 
  Bij de aanleg van nieuwe wegen wordt rekening gehouden met zelfrijdende auto's.
  Leestip!
  Wie is aansprakelijk voor letselschade bij ongeluk met zelfrijdende auto?


Praktische en juridische hulp

Bel gratis onze helpdesk op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw ongeval, het claimen van een letselschadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw (fiets)ongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.