Terug naar overzicht
± min

Dit weten we over de schadelijke heupimplantaten van DePuy

Oorzaak: verkeerde constructie

De metaal op metaal-constructies in de ASR-heupprothesen veroorzaakten constante wrijving van de metalen heupkop in de metalen heupkom. Hierdoor zijn minuscule metaaldeeltjes vrijgekomen in het lichaam van patiënten.

Exacte aantal slachtoffers met letsel nog onbekend

Het precieze aantal is nog onbekend. Wel is duidelijk dat er behoorlijke hoeveelheden van deze metaaldeeltjes in de bloedbaan zijn aangetroffen. Van de DePuy-kunstheupen werden destijds een kleine duizend in Nederland geïmplanteerd.

Symptomen: krachtverlies, zwelling en pijn

Splintertjes zorgden voor onder andere zwellingen in en om de heup, ze veroorzaakten pseudotumoren en gaven vooral veel pijn en bewegingsbeperking. Ook ervaren patiënten een sterk verminderde draagkracht van de heup en krachtverlies in het been. Bij een aantal heuppatiënten is een verhoogde concentratie van chroom en kobalt in het bloed vastgesteld.

Fabrikant erkent fout

De fabrikant van deze ASR-heupprothesen heeft - weliswaar na jaren – toegegeven dat er productiefouten (maatgeving) zijn gemaakt in een van de fabrieken in Engeland waardoor honderden Nederlandse patiënten met ernstige letselschade rondlopen. Na een wereldwijde stijging van gezondheidsklachten bij dragers besloot de fabrikant in 2010 tot een vrijwillige terugroepactie, voor twee typen kunstheupen: de ASR XL Acetabular System en de ASR Hip Resurfacing System.

Metaal-implantaten niet meer gebruikt in Nederland

Volgens orthopedisch chirurg dr. H.W.J. Koot (Maxima Medisch Centrum, Eindhoven), worden de metaal op metaal-implantaten in Nederland al enige jaren niet meer geplaatst. Wel vinden nog steeds operatieve uitnamen van de ondeugdelijke heupprothesen plaats.

Heeft u letselschade opgelopen waarvoor een ander aansprakelijk is of heeft u een vraag? Bel GRATIS onze helpdesk op nummer 0800 – 0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Of neem contact op via het contactformulier.

Bron: De Telegraaf