Terug naar overzicht
± min

Draagbare spelcomputers en sms zorgen voor rsi bij kinderen

Kinderen die veel spelen met draagbare spelcomputers of veel sms-en, krijgen rsi in hun polsen en vingers. Meisjes hebben er meer last van dan jongens. Dit blijkt uit een onderzoek.
 
Een doordringende pijn in polsen en vingers die niet ophoudt als het apparaat wordt neergelegd: dat is rsi. Vooral de spelcomputers zijn verantwoordelijk voor de pijnlijke gewrichten bij kinderen. Sms in iets mindere mate.

De onderzoekers die dit resultaat van hun werk melden, zijn bezorgd dat de kinderen na verloop van tijd een soort rheuma ontwikkelen. Die waarschuwing is geuit tijdens een congres van de Europese Bond tegen Reuma.

''Ons onderzoek laat zien wat de negatieve invloed is van het spelen van computerspellen en het gebruik van mobiele telefoons bij kinderen die soms maar negen jaar oud zijn. Dat wordt zorgwekkend op latere leeftijd, als zij meer moderne technologie gaan gebruiken'', aldus Yusuf Yadici, een van de onderzoekers. Hij werkt in een ziekenhuis in New York. ''Kinderen die deze apparaten langere tijd gebruiken, hebben meer pijn, en het maakt niet uit welk soort apparaat ze gebruiken.''

Yazici vindt dat ouders een limiet moeten stellen aan de perioden dat hun kinderen met de mobiele apparaten en telefoons spelen. Net als de limieten die in sommige gezinnen gelden voor de duur van TV kijken.

De XBox en de Game Boy leidden tot meer pijn dan de iPhone, meldt het onderzoek verder. Hoe langer er werd gespeeld, hoe meer pijn.

Meisjes sms-en meer dan jongens en dat leidt ook tot problemen. Tweemaal zoveel meisjes als jongens meldden pijn door het berichtjesverkeer. Daarbij maakte het niet uit welke telefoon ze gebruikten. ''Het gemiddelde aantal sms-jes per vrouw per dag was vijftig'', voegt de onderzoeker toe.

Hij wijst erop dat de apparaten niet voor kinderen zijn ontworpen. ''Maar toch zagen wij kinderen er gemiddeld meer dan twee uur per dag mee spelen. We weten niet of die pijn tot rheumatiek leidt''.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 257 jongeren tusen 9 en 15 jaar op twee scholen in Missouri. Iets meer dan de helft van de onderzochte jongeren was een meisje.