Terug naar overzicht
± min

Dronken fietser driemaal vaker hoofdletsel bij ongeval

Bij 2.700 fietsers in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar die na een ongeval worden behandeld op de spoedeisende hulp (SEH) speelt alcohol een rol bij het ongeval, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim tweederde heeft zelfs meer alcohol in het bloed dan wettelijk is toegestaan. De ongevallen gebeuren voornamelijk ’s avonds en ’s nachts. Bij fietsongevallen die ‘s avonds gebeuren (tussen 18 en 00 uur) wordt bij 7% op de SEH geregistreerd dat alcohol een rol heeft gespeeld bij het ongeval. In de nacht (0-6 uur) loopt dit op tot 25%. Deze percentages vormen een onderschatting, omdat de betrokkenheid van alcohol niet altijd wordt geregistreerd op de SEH.

Alcoholtest
Eind vorig jaar togen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen op een donderdag- en een zaterdagavond met een Dräger Alcotest 7510 naar de binnensteden van Groningen en Den Haag. Van vijf uur 's avonds tot diep in de nacht vroegen ze aan bijna duizend op- en afstappende fietsers of ze even wilden blazen. Driekwart van hen werkte mee. Maar liefst 89% van de fietsers bleek ’s nachts beschonken. Hoe later het werd, hoe meer fietsers positief testten op alcohol. Tussen één en drie uur 's nachts bleek 89% te hebben gedronken. 68 procent had zelfs meer gedronken dan wettelijk toegestaan, wat een boete van 140 euro kan opleveren. Gedurende de nacht liepen die percentages nog verder op.

Nachtelijke ongevallen met letsel
Het aanzienlijke alcoholgebruik van nachtelijke fietsers verklaart mogelijk waarom fietsers 's nachts vaker (82% vs 59%) van hun fiets vallen of tegen een paaltje rijden, zegt gedragswetenschapper Divera Twisk van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, die ook betrokken was bij het onderzoek. “10% van het aantal fietsongevallen gebeurt tussen middernacht en zonsopgang, terwijl dan maar 2,4% van de fietskilometers wordt afgelegd. Dat heeft niet alleen met de duisternis te maken, want dan zouden er aan het begin van de avond ook zo veel ongevallen met letsel moeten zijn. Waarschijnlijk speelt alcohol dus een rol.”