Terug naar overzicht
± min

Duimbeschermer helpt duimletsel voorkomen

Volgend jaar (weer) op de piste? Vergeet naast de helm ook de duimbeschermer niet. Deze speciale handschoen kunnen duimletsel voorkomen.

Ieder jaar lopen wereldwijd zo’n 80.000 tot 250.000 mensen duimletsel op. Bij een skiduim wordt de duim plotseling hard zijwaarts getrokken, bijvoorbeeld door een val op de hand, of omdat doordat de duim aan een skistok blijft hangen. Pijnlijk, want het bandje aan de binnenkant van de duim scheurt of het botje waaraan dit bandje zit, breekt. Met als gevolg een operatie, of langdurig in het gips. Het kan een aantal duren voordat de duim weer helemaal de oude is.

Scharnieren
Chirurg Casper Smit, werkzaam in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft liep drie jaar geleden zelf duimletsel op door een val tijdens de wintersport. Toen hij in het gips thuiskwam, ging hij voor de volgende vakantie op zoek naar goede bescherming. Maar dat bleek niet te koop. Daarom ontwikkelde hij met het Italiaanse merk Level Gloves een duimbeschermer; een stevige en flexibele beschermer met twee scharnieren, die over de skihandschoen gedragen wordt. De duimbeschermer ligt volgend wintersportseizoen in de winkels. De prijs zal rond de 50 euro komen te liggen. De beschermer werkt ook goed bij balsporten zoals hockey.