Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Fiets Telweek: 'Een op de vijf fietsroutes in Nederland onveilig'

Ongeveer een op de vijf fietsroutes in Nederland is onveilig waardoor de kans op fietsongevallen toeneemt. Althans dat stellen deelnemers aan de Nationale Fiets Telweek, een jaarlijks onderzoek naar de staat van het fietsnetwerk in Nederland.

Tijdens de week die van 18 tot en met 24 september duurde, fietsten ruim 15.000 deelnemers in ruim 98.000 ritten gezamenlijk 535.392 kilometer. Hun ervaringen legden ze vast in een app. De deelnemers stelden vijf afgelegde fietsritten aangemerkt als onveilig. Bij ‘onveilig’ kun je denken situaties als:

  • opgebroken wegen;
  • slechte wegverlichting;
  • fietsonvriendelijke straatstenen.

Leestip!
Obstakels en gevaarlijke situaties op fietspaden onder de loep

De meeste kilometers (103.068) werden afgelegd in de provincie Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant (87.938) en Noord-Holland (83.975). Landelijk lag de gemiddelde snelheid op 17 kilometer per uur, maar in de steden konden fietsers minder snel doortrappen. In Amsterdam en Rotterdam bedroeg de gemiddelde snelheid 13,8 kilometer per uur.

Leestip!
Fietspadcode moet orde in de fietschaos brengen

Bewoners pakken onveilige fietssituatie zelf aan

In het midden van het land, in Bilthoven, gaan inwoners proactief om met onveilige fietsroutes. Onlangs mochten inwoners, bedrijven, scholen en sportclubs rond de onveilige Jan Steenlaan in Bilthoven zélf met een oplossing komen voor de onveilige fietsroute langs deze laan. Daarvoor is een werkgroep in het leven geroepen. De gemeente De Bilt ondersteunt het proces.

Levensgevaarlijke situaties in de spits
De Jan Steenlaan is een belangrijke toegangsweg voor de wijk De Leijen, de bedrijven aan de Rembrandtlaan en scholen en sportclubs. Dagelijks wringen zich duizenden auto's en fietsers langs elkaar in het nauwe deel tussen de Rembrandtlaan en de Jan van Eycklaan. Met name in de spitsuren levert dit levensgevaarlijke situaties op. De werkgroep in Bilthoven weegt ieders belangen zorgvuldig af en houdt bij het formuleren van een oplossing rekening met eerdere onderzoeken en wensen van de gemeenteraad. De werkgroep wil de uitkomsten rond de jaarwisseling aan het college aanbieden.

Praktische en juridische hulp
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een letselschadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.