Terug naar overzicht
± min

Eerste 31 oud-werknemers NAVO-depot ontvangen letselschadevergoeding

Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe aan 31 oud-werknemers van het van voormalig NAVO-depot in Ter Apel een letselschadevergoeding betaald. 232 zaken zijn nog in behandeling, 191 aanvragen zijn afgewezen. 

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maakte de aantallen afgelopen woensdag bekend in de Tweede Kamer. De uitkeringen variëren van €3.000 tot €15.000. Het totaal uitgekeerde bedrag is nu €209.500.

Chroom-6-coulanceregeling

De letselschadevergoeding betreft de zogenaamde chroom-6-coulanceregeling voor schrijnende gevallen: oud-medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met kankerverwekkend chroomverf. De oud-werknemers werkten in de jaren tachtig en negentig in het voormalig NAVO-depot in Ter Apel. Ze kampen met gezondheidsklachten als haaruitval, auto-immuunziekte en diverse vormen van kanker. Klachten die veroorzaakt kunnen worden door het werken met chroomverf.

Hogere letselschadevergoeding

Oud-medewerkers die nu een uitkering krijgen volgens de coulanceregeling, komen ook in aanmerking voor meer als blijkt dat Defensie in het verleden nalatig is geweest. De regeling is dan ook tijdelijk. Met de coulanceregeling bekent Defensie nog geen aansprakelijkheid voor de ziekte van voormalige werknemers. Officieel moet onderzoek nog het precieze verband aantonen tussen chroomverf en gezondheidsklachten.

Momenteel doet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar het gebruik van en het werken met chroomverf. Mocht later blijken dat ziekte niet werd veroorzaakt door diens schilder- of schuurwerk met chroomverf, dan hoeft de betrokkene de schadevergoeding niet terug te betalen.

Geschrokken
Letselschade expert Yme Drost die tientallen oud-medewerkers van het voormalig NAVO-depot in Ter Apel vertegenwoordigt, is geschrokken van het aantal afgewezen aanvragen. In een uitzending van RTV-Noord zegt zij:

“Deze cijfers zeggen ook iets over het aantal mensen dat geen of nog geen aanvraag heeft ingediend. Ik heb cliënten die dit bewust hebben laten liggen, omdat ze het bedrag een fooi vinden en wachten tot de aansprakelijkheid van de overheid wordt vastgesteld.”

Bron: RTV-Noord

Wilt u meer informatie over letselschade naar aanleiding van een bedrijfsongeval Vraag vrijblijvend advies via onze LetselHelpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).