Terug naar overzicht
± min

Kinderen meer risico op letselschade door energiedrankjes

Hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten. Tieners die zich met deze vormen van letselschade melden bij huis-, kinder- of schoolarts moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes.

Dat stellen de Nederlandse vereniging van kinderartsen en GGD Nederland. De organisaties denken dat het drinken van energiedrankjes letselschade kan veroorzaken. Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen, zegt namens de energiedrankproducenten: “Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn en letselschade kunnen veroorzaken.”

Uit de schappen
De energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van kritiek. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de dertien jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet meer dan een blikje per dag te drinken. Kinderen onder de dertien zouden het met et oog op letselschade helemaal niet moeten nemen, stelt het centrum. De GGD hield eerder al eens een pleidooi om de energiedranken uit de schappen te weren.