Terug naar overzicht
± min

Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam betaalt ruim één miljoen euro schadevergoeding voor medische fout!

Via verschillende bronnen zijn wij als redactie van Letselschade.nl geattendeerd op de door het Eramus Medisch Centrum getroffen schikking met de ouders van een meisje dat slachtoffer is geworden van een medische fout.

Na de geboorte van het betreffende meisje in het Erasmus MC trad een zuurstof tekort op. Dit zou middels een slangetje worden toegediend en bij het inbrengen van dat slangetje is een medische fout gemaakt, waardoor het kindje ernstig hersenletsel heeft opgelopen. De fout is verwijtbaar en het heeft 12 jaren geduurd om tot een schaderegeling te komen. Het Erasmus MC betaalde meer dan 1 miljoen euro.

Wat er gebeurde
Het meisje met de naam Joyce Rebecca werd geboren in goede gezondheid op 7 november 1999. Dit gebeurde in het Spohia Kinderziekenhuis. Ze werd wel te vroeg geboren, maar toch gezond.Ze had alleen wat zuurstof nodig. Juist bij het aanbrengen van het zuurstofslangetje is er iets misgegaan waardoor blijvende hersenschade bij het meisje is ontstaan. Vervolgens ontstond er een jarenlange juridische strijd met het ziekenhuis of de schade nu het ziekenhuis wel of niet viel toe te rekenen.

Uiteindelijk werd pas in 2010 het oordeel van de rechter in hoger beroep bekend. Hij oordeelde dat het ziekenhuis een vermijdbare en verwijtbare fout had gemaakt. Sindsdien zijn er onderhandelingen gevoerd over de uiteindelijke schadevergoeding en onlangs zijn beide partijen een schadebedrag overeengekomen.

Véél is niet veel!
Vader Johan de Kruijf: “Ik verwijt de artsen niets, alleen er is iets fout gegaan. En voor de consequenties stellen wij het ziekenhuis aansprakelijk om een stukje bij te dragen in het onderhoud van mijn dochter.” Voor Nederlandse begrippen gaat het om een hoog bedrag, boven de miljoen euro. Vader De Kruijf relativeert dat: “Mijn dochter zal nooit werken en heeft dagelijks zorg nodig. Reken dat maar uit.”

Welke lering kan een ieder uit deze zaak trekken?
Gedurende het proces heeft vader De Kruijf contact gezocht met Hans Büller van het Erasmus MC. Daaruit is zelfs een vriendschap ontstaan. Beiden zijn het met elkaar eens dat zo’n juridisch proces korter moet kunnen. Daartoe pleiten zij ze voor het toezicht van een onafhankelijk orgaan in het geval van gecompliceerde medische dilemma’s.

Jurilex Letselschade behandelt momenteel, zo bleek uit door haar gegeven interviews aan de NOS, de claims van vele patiënten die mogelijk onnodig infecties hebben opgelopen in privékliniek Biltstraat te Utrecht. Ook deze medische claims zullen naar verwachting wel meer dan een jaar in beslag gaan nemen.