Terug naar overzicht
± min

Ernstig letsel door huishoud-chemicaliën treft ruim 300 kinderen per jaar

Jaarlijks lopen duizenden mensen letsel op door ongelukken met huishoudchemicaliën. Bij 1.500 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen. Hierbij waren 310 kinderen jonger dan 5 jaar. Zij lopen het grootste risico op letsel.

Jaarlijks gebeuren er zo’n 7.000 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. Vooral één- en tweejarigen lopen vaak een ernstige vergiftiging op. Zij vormen de grootste risicogroep, zij zijn volop de wereld aan het ontdekken en zien geen gevaar. Letsel ontstaat vaak in een onbewaakt ogenblik, tijdens het schoonmaken of uitvoeren van een klus. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen. De verpakkingen zien er ook vaak aantrekkelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan liquidcaps (voor de was) of gekleurde flessen. Daarom blijft het van groot belang om ouders bewust te maken van de gevaren. Want met wekelijks bijna 6 kinderen met letsel op de Spoedeisende Hulp blijft dit onderschat.

Campagne tegen letsel door chemicaliën
Ouders sprongen vorig jaar op de bres om letsel ongevallen met huishoudchemicaliën te voorkomen. Dit jaar voeren ook VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) campagne om ouders bewust te maken van de gevaarlijke situaties voor kinderen. Kinderen zien dingen nu eenmaal anders dan volwassenen. Ouders ontvangen knutselpakketjes via o.a. consultatiebureaus en kinderdagverblijven waarmee ze samen met hun kinderen mini-posters kunnen maken. Op de posters staat een keukenkastje of een kast met limonade, snoepjes en speelgoed. De posters worden opgehangen op plaatsen waar veel andere ouders komen of op sociaal media. Op die manier wordt de boodschap gedeeld.

Tips om ongevallen te voorkomen:
> Lees altijd het etiket en volg de veiligheidsvoorschriften op. Alle verpakkingen worden de komende jaren voorzien van nieuwe gevaarsymbolen , waardoor ze makkelijk te duiden zijn. Zie
> Bewaar huishoudchemicaliën buiten bereik van kinderen en doe áltijd de dop op de fles. Ook tijdens gebruik.

Bronnen:
Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum
VeiligheidNL