Terug naar overzicht
± min

Forse toename aantal schadeclaims na onterechte nacht in politiecel

Het aantal schadeclaims dat wordt ingediend na onterecht vastzitten in de politiecel, is fors gestegen. Dit blijkt onderzoek van De Algemene Rekenkamer dat door het AD werd geanalyseerd.

Om hoeveel schadeclaims gaat het precies?
In ruim tien jaar tijd is het aantal schadeclaims verzesvoudigd. Het gaat volgens het AD om 4.819 schadevergoedingen die in 2016 werden toegekend aan ex-verdachten in voorarrest. In 2005 waren dat er nog 780.

Waar komt de toename van het aantal claims vandaan?
Volgens de Rekenkamer is de toename gerelateerd aan een stijging van het aandeel verdachten dat korte tijd vastzit. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid hangt de toename samen met een aantal ingrijpende veranderingen de afgelopen jaren:

  • Verdachten worden langer vastgehouden omdat ze sinds 2016 vóór een politieverhoor recht hebben op bijstand van een advocaat waar meer tijd mee gepaard gaat.
  • Relatief lichte zaken worden sneller afgehandeld, waardoor verdachten in de cel moeten wachten op de afhandeling van hun zaak. Een verdachte kan dan bijvoorbeeld direct een boete krijgen van het Openbaar Ministerie, waardoor ze later niet meer voor de rechter hoeven te komen.

Dienen alle ex-verdachten een claim in?
Nee, ondanks de fikse stijging van het aantal schadevergoedingen, dient de meerderheid van de ex-verdachten géén claim in. 35 procent van de ex-verdachten vraagt wel om financiële genoegdoening.

Wat kunnen mensen eisen die onterecht hebben vastgezeten?
Zij kunnen een schadevergoeding van €105 per dag eisen.

Hoeveel dagen zaten de verdachten gemiddeld vast?
Ze zaten maximaal drie dagen opgesloten op het politiebureau.

Hoeveel verdachten van misdrijven worden enkele dagen in een politiecel opgesloten?
Volgens het AD werd vorig jaar waren dat een op de vier verdachten, in 2012 was dit nog een op de zes.

Leestip!
Als je haar maar goed zit: 3 dagen cel en 75.000 euro rijker 

Vrijblijvend advies?
Heeft u letselschade opgelopen of wilt u een schadeclaim indienen? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).