Terug naar overzicht
± 0 min

Gebrek aan kennis leidt tot record aan koolmonoxidevergiftigingen

Deze maand werd een record aantal meldingen gedaan van koolmonoxidevergiftigingen (CO). Door incidenten met koolmonoxide raakten meer dan honderd mensen gewond. Acht slachtoffers werden dodelijk getroffen. Gebrek aan kennis lijkt de oorzaak.

In de maand februari werden tientallen slachtoffers met koolmonoxidevergiftiging opgenomen in ziekenhuizen:

  • 15 mensen in Amsterdam.
  • 20 meldingen van gewonden in de regio Rotterdam.
  • 70 gewonden door koolmonoxidevergiftiging op een gloednieuwe kartbaan bij onze zuiderburen.

Het aantal meldingen en/of slachtoffers is deze maand ongekend hoog. Niet voor niets spreekt Brandweer Nederland, Nederlandse Brandwonden Stichting, brandweerregio’s en de GGD van een alarmerend aantal. De campagne ‘Stop CO-vergiftiging’, die deze partijen op 1 februari zijn gestart om het publiek te wijzen op de gevaren,  blijkt dus hard nodig. Mogelijk ligt het aantal nog hoger omdat een koolmonoxidevergiftiging vaak niet wordt herkend.

Verkeerde aannamen over koolmonoxidevergiftigingen
Het ongekend grote aantal ongevallen met koolmonoxide laat zien dat veel mensen onwetendheid zijn over hoe zij een koolmonoxidevergiftiging kunnen voorkomen. Eenmaal vergiftigd, herkennen de meeste mensen de eerste symptomen vaak niet. Bij klachten als hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, verwarring en een versnelde hartslag gaat vaak geen belletje rinkelen. Veel mensen weten niet genoeg van preventie, symptomen en effecten. Alles begint bij twee belangrijke verkeerde aannamen.

Dit zijn twee misverstanden bij koolmonoxidevergiftigingen:

1. Koolmonoxide is zwaarder dan lucht
Dit is een veel gehoorde misvatting. Mensen denkt dat koolmonoxide (CO) naar beneden zakt en je de CO-melder daarom laag in de ruimte moet plaatsen. Uit onderzoek blijkt echter dat CO even zwaar is als lucht en boven een verwarmingstoestel met de warme lucht opstijgt.

Tip!
Plaats de CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond. Plaats de CO-melder in de overige ruimtes op ademhoogte.

2. Moderne cv-installaties leveren minder risico op
Dat moderne cv-installaties minder risico zouden opleveren is onjuist. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne cv-installatie. Oorzaak is een verkeerde installatie van de ketel of de afvoerkanalen.

Tip!
Laat zowel de ketel als afvoerkanalen jaarlijks controleren en let extra goed op de staat van de aansluitingen.

Stop koolmonoxidevergiftigingen
De online campagne die startte op 1 februari kreeg veel aandacht. Ruim 52.000 mensen vulden de online kennistest in. Er kwamen veel reacties van mensen die zelf een koolmonoxidevergiftiging hebben meegemaakt. Dit onderschrijft het vermoeden dat de incidenten in de media nog maar een klein deel zijn van het daadwerkelijk aantal ongevallen. Reden genoeg om mensen te blijven wijzen op de symptomen en gevaren van een koolmonoxidevergiftiging: ‘Stop CO-vergiftiging, ventileer- controleer – alarmeer’.

Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?

1. Ventileer: Zet ramen en deuren wijd open. Er moet zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen!
2. Controleer: Schakel het betreffende toestel uit en schakel de gastoevoer af.
3. Alarmeer: Waarschuw en help anderen die in de woning aanwezig zijn. Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer.nl

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding bij koolmonoxidevergiftiging?
Of u recht heeft op schadevergoeding en/of smartengeld, hangt af van de feiten en omstandigheden die een rol speelden bij het ontstaan van de schade. Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).