Terug naar overzicht
± min

Gemeente Haaksbergen niet aansprakelijk voor letsel

Haaksbergen is niet aansprakelijk voor letsel of schade, ontstaan door het ongeluk met de monstertruck. Althans, dat staat in de vergunning die de gemeente vorige week afgaf voor het evenement. Juristen stellen echter de inhoud van de vergunning ter discussie. Want als blijkt dat de gemeente een verkeerde grens heeft getrokken bij het plaatsen van dranghekken, is aansprakelijkheid niet uit te sluiten.

Alle ogen zijn vooralsnog gericht op de chauffeur van het stuntteam die direct na het ongeluk werd opgepakt op verdenking van dood door schuld. Uit het onderzoek – dat nog zeker een paar dagen gaat duren - moet blijken of hij fouten heeft gemaakt die voorkomen hadden kunnen worden, is dat het geval dan wordt hij strafrechtelijk vervolgd.

Organisatie, stuntteam en bezoekers zelf aansprakelijk
Het is een ingewikkeld onderzoek, waarbij niet alleen wordt gezocht naar de oorzaak, maar ook naar de omstandigheden waaronder het kon gebeuren en naar de voorwaarden die waren gesteld in de vergunning. Zo staat in de vergunning dat de organisatie, het stuntteam en de bezoekers zelf aansprakelijk zijn voor eventuele ongevallen of letselschade. Haaksbergen verplichtte de organisatie wel om ‘voldoende maatregelen ter bevordering van de veiligheid van de bezoekers van de stuntshow’ te nemen. Zo moesten er op minstens 10 meter afstand van het stuntterrein dranghekken staan.
 “Daar wordt het juridisch gezien complex," vertelt Jan van der Grinten, docent overheidsaansprakelijkheidsrecht aan de Universiteit van Leiden in De Volkskrant. "Op basis van deze bepaling is niet te bepalen wie aansprakelijk is."

23 mensen met letsel
Op zondag 28 september reed een enorme monstertruck op een evenement in Haaksbergen na een stunt door in plaats van af te remmen. Met een vaart van ongeveer 30 kilometer per uur reed het gevaarte het publiek in. Hierbij kwamen drie mensen om het leven, 23 mensen liepen letsel op. 14 getroffenen liggen nog in het ziekenhuis. Haaksbergen blijft ondertussen achter met het verdriet. Iedereen kent wel iemand die bij het drama betrokken was.

Heeft u behoefte aan meer informatie over de letselschade afwikkeling? Bel gerust op bovengenoemd GRATIS telefoonnummer.