Terug naar overzicht
± min

Gros overdekte zwembaden beschikt mogelijk over gevaarlijk roestvrij staal

Zo’n 80 procent van de overdekte zwembaden in Nederland kan niet aantonen dat er geen riskant roestvrij staal (rvs) zit op plaatsen waar dat tot letselschade van bezoekers kan leiden.

Een aantal soorten rvs kan door chloordamp in het zwembad worden aangetast en breken. Zo kwam in 2011 een vijf maanden oude baby om het leven toen een geluidsbox die met roestvast staal was opgehangen in een Tilburgs zwembad naar beneden viel.

Veilig rvs wettelijk verplicht
Omdat zwembaden (openbare zwembaden, maar ook baden in hotels, vakantieparken, zorginstellingen en sportcomplexen) zelf te weinig maatregelen treffen, kwam in 2016 een wettelijke verplichting. Elk binnenzwembad moest voor 1 januari 2017 met een rapport aantonen dat er geen gevaarlijk roestvrij staal in hun bad aanwezig was.

20 procent zwembaden wel veilig
Uit onderzoek blijkt nu dat pas zo’n 20 procent van de onderzochte binnenbaden aan die verplichting voldoet. De zwembaden die niet reageerden op de vragen in het onderzoek zijn daarbij nog niet meegeteld. Minister Plasterk van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft gemeenten gevraagd om de zwembaden te controleren en naleving van het Bouwbesluit te eisen. In geval van een gevaarlijke situatie, kunnen gemeenten zwembaden (tijdelijk) sluiten of andere maatregelen nemen.

Onderzoekscijfers overdekte zwembaden
In opdracht van BZK werden 1027 bekende overdekte zwembaden schriftelijk onderzocht door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Arcadis bezocht bovendien 68 baden zelf.
Enkele cijfers:

  • 698 zwembaden (68%) deden mee aan het onderzoek;
  • 329 zwembaden (32%) hebben niet gereageerd, ondanks een herhaald verzoek;
  • van de 698 zwembaden die meededen heeft 75% wel een rapport, maar heel vaak blijkt daaruit nog niet dat de situatie veilig is;
  • in 20% van de 698 zwembaden die de enquête invulden, is geen gevaarlijk roestvast staal aanwezig, aangetoond met een rapport;
  • in de 329 zwembaden die niet meededen, is de situatie onduidelijk.
  • het verbod op bepaalde typen roestvrij staal in overdekte zwembaden geldt vooral boven het zwembassin en in overige ruimten waar chloordamp is. Daar kunnen bevestigingen van plafonds, installaties of verlichting van roestvast staal door chloordamp worden aangetast en breken. In en direct rondom het zwembassin is onder voorwaarden het roestvast staal nog wel toegestaan, zoals bij trapjes.

Zwembaden controleren
Gemeenten hebben de taak te controleren of zwembaden voldoen aan wettelijke verplichtingen. Zowel voor hun eigen gemeentelijke zwembaden, als voor andere zwembaden binnen de gemeente.

Letselschade door gebrekkig product?
Hebt u onverhoopt letselschade als gevolg van een gebrekkig product? En wilt u de product en/of verkoper aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).