Terug naar overzicht
± min

Helft van patiënten kampt na hartstilstand met letsel

De helft van de patiënten die een hartstilstand overleven, kampt met letsel op het gebied van cognitieve functies, zoals het geheugen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Zweedse Lund universiteit, in Skane, een van de grootste universiteiten van Scandinavië.

Voor het onderzoek werden 950 Europeanen en Australiërs gevolgd na hun hartstilstand. Zes maanden later was de helft van de patiënten overleden. De andere helft die de hartstilstand wel had overleefd, bleek na verschillende testen en overleg met naaste familie, te kampen met letsel. Het letsel had te maken met cognitieve functies, zoals het geheugen.

Intensiever onderzoek
Rond de driehonderd patiënten namen deel aan intensiever onderzoek. Die resultaten werden vergeleken met de resultaten van een controlegroep van hartpatiënten. Tot verbazing van de onderzoekers bleken de patiënten uit de controlegroep met ongeveer dezelfde vormen van letsel te kampen. Dat terwijl de wetenschappers hadden verwacht dat er een significant verschil zou zijn tussen de groepen, omdat de hartpatiënten niet blootgesteld zijn aan zuurstofgebrek in de hersenen. Desondanks waren bij hen dezelfde tekenen van matige hersenletsel te zien als bij de patiënten die een hartstilstand hadden doorstaan.

Letselklachten
De wetenschappers vermoeden dat de letsel-klachten op het gebied van cognitieve factoren vooral te maken hebben met de risicofactoren die veel voorkomen bij mensen met verschillende hartproblemen. Zoals een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte en diabetes. Andere studies toonden al aan dat deze factoren het risico op dementie vergroten.