Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Zwaar letsel schaatsers laait helm-discussie op

Tijdens de strijd om de KPN Marathon Cup (eerste divisie) in Heerenveen liepen dit weekend twee marathonschaatsers zwaar letsel op. Hiermee is de discussie over de veiligheid op kunstijs weer opgelaaid.

Het is de rijders reglementair verplicht om de handen, de schenen en de enkels met snijbestendig materiaal te beschermen om (ernstige) letselschade te voorkomen. Toch vielen in korte tijd vier slachtoffers. Gary Hekman, ploeggenoot van Groeneveld geeft aan dat zijn ploeg met helmen gaat rijden. “Het zal niet lang meer duren of wij komen met snijbestendige pakken.” Het wordt volgens Hekman tijd dat de KNSB onderzoek naar de boarding gaat doen. “Nu is die niet veilig. Vroeger belandde je in de stootkussens en daarna op het asfalt. Zat je onder de schaafwonden. Met al die valpartijen gaat het honderd keer goed, maar nu heeft het al vier keer tot nestig letsel geleid.”

Ernstig rugletsel
Op het ijs van Thialf werd zaterdag door de EHBO gevochten voor het leven van Martin van de Pol. De 23-jarige rijder uit de eerste divisie liep een zware knieblessure op en moest in Groningen een zes uur durende operatie ondergaan. Bij de val werden de slagader, pezen, spieren en zenuwen in het gewricht doorgesneden. Over de uitkomst van de operatie durfden de artsen geen uitspraak te doen. Het staat wel vast dat Van de Pol een langdurige revalidatie tegemoet gaat.
Ook schaatsster Jane Ravestein moest zaterdagavond na een valpartij worden overgebracht naar het UMCG. De rijdster liep ernstig rugletsel op. Ravestein brak de voorste wervel. Ze onderging eveneens een operatie.

LETSEL OPGELOPEN TIJDENS HET BEOEFENEN VAN UW (SCHAATS)SPORT?
Als sportbeoefenaar loopt u verhoogde kans op schade. Tijdens het voetballen kan de tegenstander u lelijk raken, tijdens het schaatsen kunt u onderuitgaan en een ander in uw valpartij meenemen. Kunt u op zo'n moment de ander, de kunstijsbaan of de sportbond aansprakelijk stellen? De Hoge Raad heeft bepaald dat gedragingen binnen een sport- of spelsituatie minder snel tot aansprakelijkheid leiden dan gedragingen buiten deze situaties. Sporters en deelnemers aan een spel aanvaarden bewust een risico. Zij stellen zich bloot aan gevaarlijke gedragingen die onderdeel van de sport of het spel kunnen zijn. Maar daarmee zijn sporters niet vogelvrij verklaard. Als een mede-sportgenoot de (veiligheids)regels van het spel flink overtreedt, is de kans groot dat u deze persoon wel aansprakelijk kunt houden.