Terug naar overzicht
± min

Hersenletsel baby Hardenberg mogelijk andere oorzaak dan schudden

Het hersenletsel van een baby uit Hardenberg is mogelijk niet veroorzaakt door schudden van de gastouder, maar het gevolg van een waterhoofd. Er is daarom meer onderzoek nodig naar de oorzaak van het hersenletsel. Dat verzoek deed de advocaat van de 43-jarige gastouder A.S. bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Justitie verdenkt de gastouder ervan de zes maanden oude baby dusdanig door elkaar geschud te hebben dat de zuigeling ernstig hersenletsel opliep en nu zwaar gehandicapt is. De rechtbank in Zwolle veroordeelde de vrouw om die reden tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Ook zou de vrouw zes jaar niet als gastouder mogen werken. De vrouw zelf zegt onschuldig te zijn. Volgens advocaat Maurits Jansma heeft één arts te snel de conclusie getrokken dat de baby hersenschade opliep als gevolg hevig schudden. Andere artsen die de baby onderzochten, geven aan dat hersenletsel ook het gevolg kan zijn van een waterhoofd. Los van aanvullend onderzoek, wil de advocaat ook een aantal specialisten horen tijdens de behandeling van de zaak. Het hof doet over twee weken uitspraak over de verzoeken.

Shakenbabysyndroom
Het schudden van een baby wordt het shakenbabysyndroom of inflicted traumatic brain injury, genoemd. Hierbij wordt een baby zo hard door elkaar geschud dat het daar klachten aan overhoudt. Als een baby door elkaar wordt geschud, gaat zijn hoofdje met veel kracht heen en weer. Dat kan beschadigingen veroorzaken aan de hersenen, bloedvaten en zenuwen, met blijvend letsel of zelfs de dood tot gevolg. Kinderen met het shakenbabysyndroom blijken vijf tot twintig seconden door elkaar te zijn geschud, meestal minder dan veertig keer. Het komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan vier jaar. De kans op letsel als gevolg van het schudden is het grootst bij baby's tot ongeveer een jaar. Een geschudde baby reageert in eerste instantie niet echt anders dan normaal. De letsels zijn in de meeste gevallen niet direct zichtbaar omdat ze zich bijna altijd bevinden op de plaats waar de hersenen overgaan in het ruggenmerg. De letselschade zit vooral in de zenuwbanen in de nek die voor de controle van de ademhaling zorgen. Daardoor kan er een zwelling van de hersenen en  zuurstoftekort optreden. Dit kan tot blijvende beschadigingen leiden, in het ergste geval met de dood tot gevolg.