Terug naar overzicht
± min

Het vuurwerkletsel van afgelopen jaarwisseling in 7 cijfers 

Afgelopen jaarwisseling zijn 8 procent minder mensen dan vorig jaar behandeld wegens vuurwerkletsel op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Het is één van de conclusies van het onderzoek dat Kenniscentrum VeiligheidNL en de NOS deden naar het aantal vuurwerkgewonden van dit jaar. 7 cijfers voor u uitgelicht.
 
434 mensen met vuurwerkletsel
Op 31 december 2017 en 1 januari 2018 zijn 434 mensen wegens vuurwerkletsel terechtgekomen op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Dat zijn er 39 minder dan vorig jaar, goed voor een daling van 8 procent. Dat het aantal behandelingen daalt, betekent niet dat het letsel minder ernstig is. Traumachirurgen laten weten dat zij dit jaar meer vuurwerkslachtoffers hebben moeten opereren dan voorgaande jaren.

Leestip!
Minder vuurwerkletsel dan vorig jaar, maar het letsel is ernstiger

119 slachtoffers waren kinderen

Onder de slachtoffers waren 119 kinderen onder de 15 jaar, tegenover 99 vorig jaar. Bijna de helft van alle vuurwerkslachtoffers is jonger dan 20. Dat terwijl eerder onderzoek van VeiligheidNL onder vuurwerkkopers in 2017 aantoonde dat kinderen in ongeveer een derde deel van de gevallen het vuurwerk afsteken. Hieruit is af te leiden dat het afsteken van vuurwerk bij kinderen vaker misgaat dan bij volwassenen. 12 kinderen liepen letsel op door gevonden vuurwerk.

Leestip!
Vooral kinderen en omstanders slachtoffer van vuurwerkletsel 

36 procent van vuurwerkletsel zijn brandwonden
Brandwonden zijn net als vorig jaar het meest voorkomende letsel. Kinderen liepen vaker brandwonden op dan volwassenen. Zo kreeg een kleuter een derdegraads brandwond in het gezicht door een vuurpijl.
27 procent van de slachtoffers liep oogletsel op. Dit is minder dan vorig jaar, maar wel nog steeds tweede op de lijst van meest voorkomende letsels. Opvallend is dat kinderen onder de 15 jaar duidelijk minder oogletsel (14 procent) opliepen dan 15-plussers (34 procent). Een waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat kinderen steeds vaker een vuurwerkbril dragen.

Leestip!
Minder letselschade aan ogen door veiligheidsbril

16 vingers geamputeerd
In totaal moesten 16 vingers geheel of gedeeltelijk worden geamputeerd, evenals 1 totale hand. Zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Vorig jaar zetten de plastisch chirurgen 25 vingers af en was er eveneens sprake van 1 handamputatie. Het jaar daarvoor betrof het nog 5 volledige handamputaties en 65 vingers die geheel of gedeeltelijk moesten worden geamputeerd.

Leestip!
Wie is aansprakelijk bij letselschade door vuurwerk?

22 procent van het letsel veroorzaakt door illegaal vuurwerk
Letsel werd voor het merendeel, 78 procent, veroorzaakt door legaal vuurwerk, de resterende 22 procent werd veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Die verdeling is vergelijkbaar met vorig jaar. Knalvuurwerk bleek vooral risicovol; dit type vuurwerk was verantwoordelijk voor bijna de helft van de letsels, terwijl het maar door 20 procent van de huishoudens werd aangeschaft.

Leestip!
Letselschade illegaal vuurwerk vergelijkbaar met oorlogstrauma

700 slachtoffers meldden zich met vuurwerkletsel bij huisartsenpost
Zevenhonderd slachtoffers meldden zich niet bij de SEH maar bij de Huisartsenposten, waar zij werden behandeld voor lichtere vuurwerkletsels. Hoe dit zich verhoudt tot de vorige jaarwisseling is onbekend, aangezien de Huisartsenposten dit jaar voor het eerst werden meegenomen in het onderzoek.

Leestip!
Landelijk vuurwerkverbod komt steeds dichterbij


Heeft u letselschade opgelopen door vuurwerk?

Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij letselschade door vuurwerk, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.