Terug naar overzicht
± min

IJzel in aantocht: 7 tips om ongelukken te voorkomen

Het KNMI waarschuwt dat er dinsdagavond flink wat ijzel kan ontstaan in de Randstad. De ANWB geeft 7 tips om ongelukken met letselschade te voorkomen.

Het KNMI waarschuwde vanochtend al dat er morgenavond flink wat ijzel kan ontstaan in de Randstad. Eerder vanochtend werd bovendien code geel afgekondigd vanwege het gladde wegdek. Oorzaak hiervan is de ijskoude nacht (-10 graden in het oosten) van zondag op maandag.

01 Vet de rubbers van de portieren in Doe dit met vaseline, een vettige spray of talkpoeder om te voorkomen dat de portieren niet meer open gaan.

02 Veeg de sneeuw van uw dak Dit om te voorkomen dat de sneeuw tijdens de rit op achterliggende voertuigen terechtkomt.

03 Houd afstand Rijd minimaal twee, maar liever drie of vier seconden achter uw voorganger. Als iemand voor u plotseling moet remmen, heeft u de ruimte en tijd om dat op te vangen. Rijd niet te hard, ga niet duwen en voeg niet op het laatste moment in.

04 Kijk ver vooruit Blijf zo ver mogelijk voor u uit kijken, dan stuurt u meestal vanzelf de goede lijn. Ook dat gaat beter als je niet te dicht achter uw voorganger rijdt. Zo lang u nog gewoon rijdt en niet slipt, lijkt het of alles veilig is, maar elk beetje veiligheidsmarge is nodig in deze omstandigheden.

05 Trek rustig op Optrekken vanuit stilstand leidt soms tot glijpartijen. Om dat te voorkomen, kunt u in de tweede versnelling optrekken. Doe dat ook als u vastzit in de sneeuw. Geef weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen. Probeer sowieso al uw handelingen geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet abrupt en stuur bochten niet te scherp in.

06 Let op met (te hard) remmen Gebruik bij vorst geen handrem. Die kan namelijk vastvriezen. Laat de auto in P of in zijn versnelling staan. Wilt u dat het antiblokkeersysteem (ABS) zijn werk doet bij een noodstop, rem dan niet ‘pompend'. ABS werkt alleen als u de remdruk hoog houdt. Let op: u moet dan zowel uw rem als uw koppeling tegelijk hard intrappen. Schrik niet als het rempedaal trilt of rare geluiden maakt. ABS zorgt ervoor dat uw wielen blijven draaien en daardoor kunt u zo nodig blijven sturen. Soms kunt u beter helemaal niet remmen, zoals in bochten. Laat uw gas los om vaart te minderen. Geef pas gas als u de bocht uit bent. Heeft u de bocht niet goed ingeschat en rijdt u op de vangrail af: probeer dan kalm te blijven. Geef geen ruk aan uw stuur. U kunt de auto beter laten glijden en rustig het stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra u weer grip hebt, gaat u vanzelf de goede kant op. De vangrail raken is onplezierig, maar kan ook helpen de auto weer in het juiste spoor te krijgen.

07 Blijf alert Ook als u winterbanden heeft, moet u rekening blijven houden met gladheid. Winterbanden hebben bij winterse omstandigheden een kortere remweg dan zomerbanden, maar als u hard rijdt is dat effect weg. Uw bandenspanning verlagen voor meer grip, heeft weinig effect en gaat ten koste van de stabiliteit van de auto. Zorg dus voor de juiste bandenspanning.