Terug naar overzicht
± min

Hilversum wil verbod op vuurwerk om letselschade terug te dringen

Burgemeester Pieter Broertjes wil een vuurwerkverbod instellen in het centrum van zijn stad Hilversum. Afgelopen jaarwisseling liepen zeven mensen in het centrum blijvende letselschade op aan hun gehoor.

Broertjes (PvdA) komt met een algemeen plaatselijke verordening die het afsteken van knal- en siervuurwerk in het centrum verbiedt. De gemeente wil wel in het centrum zelf een vuurwerkshow organiseren tijdens de jaarwisseling en er komt ook muziek. “Er is daar dus een alternatief,” aldus de burgemeester. In andere wijken gaat de politie extra surveilleren om vuurwerkoverlast en risico op letsel te voorkomen. Broertjes (PvdA) ziet ook graag dat de verkoopperiode en de afsteekperiode worden verkort. Afgelopen jaarwisseling liepen zeven mensen in het centrum van Hilversum blijvende letselschade op aan hun gehoor, nadat een man een stuk illegaal vuurwerk naar een groep mensen gooide.

Op weg naar
Op dit moment heeft geen enkele gemeente in Nederland een vuurwerkverbod. “We gaan dit gewoon eens proberen. Iemand moet de eerste zijn,” stelt Broertjes. Op 12 mei gaat de burgemeester om tafel met de politie en het openbaar ministerie om het mogelijke verbod te bespreken. Het vuurwerkverbod wordt later mogelijk uitgebreid naar de hele gemeente. “Dit is nog ‘op weg naar’,” zei Broertjes over zijn plan.

Inperken
Ook de vier grootste gemeenten van Nederland willen het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling inperken om het aantal gevallen van letselschade te beperken. De burgemeesters Van der Laan (Amsterdam), Aboutaleb (Rotterdam), Van Aartsen (Den Haag) en Van Zanen (Utrecht) hebben minister Opstelten gevraagd om de tijd waarin vuurwerk mag worden afgestoken te verkorten van 23.00 uur tot 1.oo uur. De burgemeesters willen geen algeheel verbod op vuurwerk.