Terug naar overzicht
± min

Hitte vergroot de kans op letselschade!

12 juli 2010 - De afgelopen weken is de temperatuur in Nederland behoorlijk opgelopen. Hierdoor neemt het concentratievermogen in toenemende mate af. Dit leidt uiteindelijk weer tot een toenemende kans op (bedrijfs-) ongevallen. Er bestaat een mogelijkheid hier iets aan te doen, middels ijskoelvesten, waardoor de lichaamstemperatuur minder oploopt en het concentratievermogen minder afneemt.

Hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen stelt e.e.a. in Het Financiële Dagblad. 'Voordat de meeste auto's airco hadden, waren er bij hitte meer auto-ongelukken. Het reken- en denkvermogen is optimaal bij 20 graden. Daarboven daalt de productiviteit. Daarom zijn eindexamenruimtes ook altijd koel.'

Daanen raadt aan tropenroosters in te voeren. Langer pauzeren heeft volgens hem niet veel zin. Wel is het raadzaam om te pauzeren op een koele plek, zodat de lichaamstemperatuur kan dalen. Ook koel drinken, bij voorkeur water, biedt uitkomst, terwijl een vochtafdrijvende drank als koffie moet worden vermeden.

IJkoelvesten
Tot nu toe heeft de Arbeidsinspectie twintig klachten ontvangen over de hitte. Vier zijn serieus genoeg om er een inspecteur op af te sturen. Het gaat hierbij onder meer om werk in een wasserij en in een keuken met zeer hoge temperaturen, waar de airco kapot is.

Hoogleraar Daanen voorspelt een opkomst van verkoelende kleding. 'In Duitsland gebruiken mijnwerkers al decennia ijskoelvesten, net als de Amerikaanse helikopterpiloten en de wegwerkers in Nederland. Maar ze worden nu nog mondjesmaat gebruikt.

Gelukkig heeft het KNMI voor de komende dagen verkoeling voorspelt!