Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Hoe complicaties bij diabetes type 2 kunnen leiden tot letselschade

Miljoenen mensen zijn onnodig ziek. Oorzaak: Welvaart. We eten verkeerd, bewegen te weinig en hebben teveel stress. Gevolg: chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2. Een aandoening die kan leiden tot (ernstige) gezondheidsklachten en letselschade.  

Diabetes type 2 ontstaat door hoe je leeft; te weinig bewegen en ongezond eten. Volgens het Diabetes Fonds heeft negen op de tien mensen diabetes type 2. 750.000 Nederlanders lopen groot risico om diabetes te krijgen: ze hebben een verstoorde suikerhuishouding. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes. 1 op de 3 van de huidige volwassen Nederlanders krijgt diabetes type 2.

Complicaties bij diabetes type 2 zorgen voor (letsel)schade
Diabetes kan zorgen voor complicaties in het hele lichaam: Dat komt doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen. De belangrijkste grote complicaties die tot uiteindelijk tot letselschade kunnen leiden zijn:

 1. Diabetes-complicatie 1: Hart en vaatziekten
  10 tot 43 procent van de mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten. 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten komt door diabetes. Overlijden of letsel door hart- en vaatziekten kun je (voor een deel) voorkomen of beperken door minder stress, meer bewegen en gezonder eten: een deel van de koolhydraten die zich vooral bevinden in pasta, brood, rijst en aardappelen te vervangen door natuurlijke vetten zoals die voorkomen in vis, noten, volle zuivel, eieren, olijven en avocado’s.

  Vrouwen-hartziekten
  Elke dag sterven er 59 vrouwen aan hart- en vaatziekten, meer vrouwen dan mannen. ‘Ruim 80% hiervan kan worden voorkomen door aanpassingen in leefstijl en alertheid op symptomen (o.a. hartkloppingen, duizelingen, transpireren, vermoediheid) door huisartsen, cardiologen en vrouwen zelf. Vrouwen leuren vaak weken, maanden tot zelfs jaren in het medische circuit met hun ernstige hartklachten. Ze worden niet herkend door artsen, met als gevolg een hartinfarct, overlijden of (blijvende) letselschade zoals beschadiging van de hartspier.
 2. Diabetes-complicatie 2: Oogproblemen
  4 tot 46 procent van de mensen met diabetes heeft oogproblemen. Na 20 jaar diabetes type 1 is dit 82 procent.
 3. Diabetes-complicatie 3: Nierschade
  5 tot 40 procent van de mensen met diabetes heeft nierschade, afhankelijk van het aantal jaren diabetes. Aangetaste zenuwen 6 tot 34 procent van de mensen met diabetes heeft aangetaste zenuwen, afhankelijk van het aantal jaren diabetes.
 4. Diabetes-complicatie 4: Voetletsel
  Mensen die leiden aan Diabetes, moeten voorzichtiger omgaan met voetletsel. Voor mensen met diabetes zijn voetwonden een groot probleem, omdat hun voeten minder gevoelig zijn en wonden lastiger genezen. Soms merken mensen met diabetes een voetwond bij zichzelf niet eens op. Daarom is het verstandig dat mensen met voetletsel altijd naar een arts gaan. Deze kan vertellen welke behandeling het beste is.
 5. Diabetes-complicatie 5: Dementie
  Tot 8 procent van de gevallen van dementie komt door diabetes. Mensen met diabetes hebben tot twee keer zoveel kans op dementie en schade aan het brein. In 2050 zouden er wereldwijd 8.8 tot 16.2 miljoen minder Alzheimerpatiënten zijn als mensen hun leefstijl aanpassen. Depressie 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan depressie. Dat is twee keer vaker dan bij de algemene bevolking.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.