Terug naar overzicht
± min

Hogere medische claims in de zorg: is er sprake van een trend?

Ziekenhuizen zijn steeds meer geld kwijt aan medische claims. Dit blijkt uit gegevens van de twee grote medische aansprakelijkheidsverzekeraars MediRisk en CentraMed. Hoe komt dat? 

Als artsen fouten maken, heeft dat vaak verstrekkende gevolgen. Door een foute diagnose of medische behandeling kunnen patiënten veel schade oplopen. Deze schadevergoedingen worden in Nederland steeds hoger. In 2007 was het gemiddelde claimbedrag bij MediRisk nog 22.800 euro, inmiddels is dat opgelopen tot 64.700 euro. Bij CentraMed is het gemiddelde claimbedrag 34.800 euro.

Leestip!

Hilversumse Tergooi ziekenhuis erkent medische blunders

Er is een drietal verklaringen voor de hogere medische claims:  

1. De financiële noodzaak om te klagen voor gedupeerden is groter geworden.

2. De overheid trekt zich steeds verder terug. Mensen moeten meer zelf betalen voor bijvoorbeeld verzorging aan huis.

3. Er zijn steeds meer ZZP'ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat soort bijkomende kosten worden allemaal meegerekend in het schadebedrag.

Leestip!

Aantal letselschadeclaims door medische missers fors gestegen

Hebben de hogere claims invloed op de zorg die geboden moet worden?

Een veelgehoord argument van ziekenhuizen is: 'als wij meer schadeloos moeten stellen, gaat dat ten koste van het zorgbudget.' Maar in feite zou dat geen argument mogen zijn. Ziekenhuizen hebben bij missers de plicht om die schade te vergoeden. Een medische claim heeft ook veel invloed op het handelen van de arts. Uit onderzoek blijkt dat 46% van de medisch specialisten uit angst voor juridische of financiële claims weleens anders medisch gehandeld heeft. Dan gaat het om artsen die meer of juist minder zorg verlenen dan noodzakelijk. Als een patiënt zeer ongerust en assertief is, kan het zijn dat een arts meer gaat behandelen of onderzoeken dan nodig. Maar het kan ook de andere kant uit gaan, dat artsen bepaalde dingen juist niet doen omdat ze bang zijn voor complicaties.

Leestip!
Wat te doen bij letselschade door een beroepsfout: 6 vragen over medische missers

Ontstaan er Amerikaanse toestanden in Nederland?

In hetzelfde onderzoek gaf 63% van alle medici aan dat er een claimcultuur binnen de zorg dreigt te ontstaan. Maar toestanden zoals in Amerika, waar claims tot in de miljoenen lopen, zo ver is het nog niet. En de vraag is of die er ooit in Nederland komt.

Leestip!
3 ontwikkelingen op het gebied van letselschade in Nederland

Bron: Nieuwsuur

Letselschade door medische blunder? Claim uw schade!
Hebt u onverhoopt letselschade als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde diagnose, medicatie, behandeling of operatie opgelopen? En wilt u de zorgverlener aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).